Raaf en Sprokkelaar - foto’s van Roelof Rump

van
30.05.2021
t/m
18.07.2021

Raaf en Sprokkelaar - foto’s van Roelof Rump

Raaf en Sprokkelaar - foto’s van Roelof Rump

Fotograaf Roelof Rump (1948) overleed in mei 2019. De geboren Enschedeër genoot bekendheid als (straat)fotograaf en zijn kenmerkende houding, stem, shaggie, camera en  stoeltje staan bij veel Apeldoorners op het netvlies. “Ik ben er een met een gebruiksaanwijzing”, zei hij weleens. “Maar als je die een beetje kent, is er weinig aan de hand.” Als je hem aansprak als ‘fotograaf’, merkte hij vaak op dat hij meer een raaf en sprokkelaar was. CODA brengt tijdens Apeldoorn Photo 2021 van 30 mei tot en met 18 juli 2021 een eerbetoon aan deze bijzondere, markante Apeldoornse fotograaf die voor velen een inspiratiebron en voorbeeld was en zal blijven. De witte raaf op het visitekaartje van Rump is het beeldmerk van deze tentoonstelling geworden.

Rump had als mens en fotograaf een bijzondere interesse voor de rafelranden van de maatschappij en fungeerde – met zijn camera voor de borst – als het sociale geweten van de stad. Hij kroop in de donkerste hoeken en toonde die rafelranden niet alleen, maar liet de kijker ze ook ervaren. Letterlijk en figuurlijk, van heel dichtbij en vaak met frontaal genomen foto’s. Zonder opsmuk of nabewerking. Rump was wars van rangen en standen en op zijn stoeltje namen in de loop der jaren veel Apeldoorners plaats om gefotografeerd te worden; van straatjongeren en daklozen tot directeuren, bestuurders, wethouders en burgemeesters. Een factuur stuurde hij nooit. Een cadeaubon of vrijkaartje was voldoende, evenals een juiste naamsvermelding bij het gebruik van zijn foto’s. In de geest van Rump zijn in deze tentoonstelling ook foto’s opgenomen die gemaakt zijn door zwerfjongeren. Hij ontwikkelde in samenwerking met het outreachend team van Stimenz het project ‘Durf te dromen’ dat deze jongeren in de gelegenheid stelden hun leven vast te leggen. De foto’s over het leven van deze zwerfjongeren zijn opgenomen in het boek Buitenspel en van de radar verdwenen (www.stimenz.nl/buitenspel).

Roelof Rump wist mensen op geheel eigen wijzen een gezicht te geven. Zijn foto’s van daklozen tonen niet alleen kwetsbaarheid, maar ook veerkracht, weerbaarheid en trots. Dit komt ook terug in de teksten van Aad van der Waal, voormalig stadsdichter van Apeldoorn, die bij een fotoserie over armoede een aantal gedichten schreef. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie op A5 formaat dat de foto’s van Rump combineert met de gedichten van Aad van der Waal. Dit boekje is mede mogelijk gemaakt door het Frank van der Wal Fonds.

Initiatiefnemer van deze tentoonstelling is fotograaf en goede vriend Ron Floor. In overleg met de familie Rump en in samenwerking met de fotografen Ernst van Rossum, Peter Vroon, Gerard Oltmans, Angela Stouten, Inez Pleizier, Apeldoorn Fotostad, ACEC en CODA kwam dit eerbetoon tot stand.

Rump had zelf ook vele gezichten. Hij was niet alleen fotograaf maar ook acht jaar lang actief als raadslid voor de PvdA en daarna als fractievolger voor Leefbaar Apeldoorn en GroenLinks.

Fotofestival Apeldoorn Photo
Deze tentoonstelling maakt, evenals de Ander - 40 jaar Corbino, deel uit van de vijfde editie van het Foto Festival van Apeldoorn Photo Festival. Het festival start op 15 mei en loopt door tot het einde van dit jaar. Thema van het festival is ‘In de beperking toont zich de meester’. Tijdens het festival is het werk van Roelof Rump niet alleen in CODA te zien maar ook in de straten van Apeldoorn (i.s.m. ACEC) en in het online museum van Apeldoorn Photo. Meer weten over het programma van het Foto Festival van Apeldoorn Photo? Kijk dan op www.apeldoorn.photo.

Witte Raaf

Portret

Portret

Roelof Rump (foto: Pierre Pinkse)

Apeldoorn Photo