Onvergetelijk CODA

van
02.03.2020 14:00
t/m
02.03.2020 16:00

Onvergetelijk CODA

Voor mensen met dementie en hun mantelzorgers

Elke eerste maandag van de maand | € 7,50 per deelnemer |

CODA Museum maakt kunst ook toegankelijk voor mensen met dementie, die samen met hun mantelzorgers onze collectie willen ontdekken. We zorgen voor een ontspannen sfeer en ruimte om ervaringen en indrukken te delen. En u wordt deskundig begeleid bij uw rondgang. Wilt u hierbij aanwezig zijn, meldt u zich dan aan door een mail te sturen naar aanmeldingen@coda-apeldoorn.nl.

Bijzondere rondleiding Onvergetelijk CODA met als thema: 'De maakbare wereld - echt of nep?'

Een gezellig en ontspannen uitje voor mensen met dementie en hun dierbaren, dat is Onvergetelijk CODA. Tijdens deze speciale rondleiding bekijkt u in een kleine groep een aantal kunstwerken uit één of meerdere tentoonstellingen in CODA Museum. Samen ontspannen en genieten staat hierbij centraal en niet of u veel of weinig over kunst weet. Door verhalen en herinneringen te delen, brengt u met elkaar de kunstwerken tot leven. Deze maandelijkse rondleidingen hebben elke keer een ander thema en deze keer is dat ‘De maakbare wereld - echt of nep?’

 

Maandthema

Tijdens deze editie van Onvergetelijk CODA nemen we het begrip ‘maakbaarheid’ onder de loep. Veel mensen willen tegenwoordig de ‘perfecte mens’ zijn. We willen mooi(er) ouder worden, het volmaakte lichaam hebben en we begeren een steeds hoger IQ. Door ontwikkelingen in bijvoorbeeld de technologie, gezondheid en plastische chirurgie is dit steeds vaker mogelijk. Maar is de mens nog wel wie hij echt is? En wat is echt en wat is nep? Aan de hand van het thema en verschillende kunstwerken in een aantal tentoonstellingen gaan we hierover met elkaar in gesprek.

We brengen een bezoek aan de tentoonstelling Drag Power waar we onder andere gaan kijken naar wat mensen ‘echt’ maakt.  Ook nemen we een kijkje bij de tentoonstelling Een tijd van zien met werk van Beppe Kessler. Is alles wat we zien ook echt? We laten ons daarbij verrassen door alles wat we niet direct zien, maar dat er toch kan zijn.

U bent vanaf 14.00 uur van harte welkom voor een kopje koffie of thee waarna we om 14.30 uur met de rondleiding beginnen. Tijdens de uitleg en opdrachten in het museum zijn overigens ook klapstoelen aanwezig zodat iedereen kan zitten.

Onvergetelijk CODA

Met een steeds wisselend thema is deelname aan Onvergetelijk CODA elke keer weer de moeite waard. Speciaal opgeleide rondleiders begeleiden en inspireren de deelnemers door samen naar kunst te kijken, vragen te beantwoorden en door samen creatieve opdrachten uit te voeren. Zo krijgt iedereen de mogelijkheid om verhalen, ervaringen, ideeën en gevoelens met elkaar te delen. Hierdoor is Onvergetelijk CODA voor mensen met dementie en voor hun mantelzorgers een ontspannen en gezellig middagje uit.

Hoe ziet een rondleiding eruit?

We ontvangen u in alle rust met een kopje koffie of thee. Daarna gaat u onder begeleiding van een speciaal getrainde rondleider door de tentoonstellingen. Er is alle tijd om in gesprek gaan, samen te kijken, vragen te beantwoorden en creatieve opdrachten uit te voeren. Zo is er volop ruimte om verhalen, ervaringen, ideeën en gevoelens met elkaar te delen. De rondleiding is voor mensen met dementie én hun mantelzorgers een bijzondere ervaring.

De rondleiding begint om 14.30 uur. U krijgt ansichtkaarten van sommige getoonde werken mee naar huis, zodat u ook in uw eigen omgeving over dit bezoek kunt napraten.

Hoe werkt het?

Voor groepen

  • Onvergetelijk CODA is voor groepen ook op andere dagen te boeken. Meldt u dan wel een week van tevoren aan.
  • Duur: 1,5 uur
  • Prijs: € 75 voor maximaal 14 personen (7 personen met dementie, 7 begeleiders).
  • De entree voor het museum is bij de prijs inbegrepen.
  • Aanmelden en meer informatie via 055-5268512 of a.vanderhorst@coda-apeldoorn.nl

Onze sponsoren

  • Gieskes Strijbis Fonds  
  • Fonds Sluyterman van Loo
  • RCOAK

Wetenschappelijk onderzoek

  • VUmc Amsterdam

Ervaringen van bezoekers

"Een warm gevoel; interactief en vrolijk."

Cora Versteeg, Alzheimer Nederland Bestuurslid Oost-Veluwe

"Kunst als kapstok voor een gesprek, als trigger voor eindelijk weer eens een onderwerp om over te praten."

Stepping Stones Home & Care