Masterclass Digitaal Borduren met Martine van t Hul en Daniel Maarleveld

van
22.04.2023 13:00
t/m
22.04.2023 16:30

Masterclass Digitaal Borduren met Martine van t Hul en Daniel Maarleveld

Masterclass | 16 + jaar | 30,- | zaterdag 15 april of zaterdag 17 juni | 13u - 16.30u

Martine van 't Hul en Daniel Maarleveld vertellen tijdens deze masterclass over hun project Sampler dat momenteel getoond wordt in de expositie Coderen: ambacht van de 21e eeuw in de Showroom van CODA ExperienceLab. Gedurende deze masterclass leer je alles over zowel digitaal als het borduren met de hand. Je ontwerpt onder begeleiding van Daniel Maarleveld en Martine van 't Hul letters in een uniek lettertype op de computer. Vervolgens worden de letters met behulp van de digitale borduurmachine geborduurd op een eigen tote-bag die je aan het einde van de workshop mee naar huis neemt. Daarnaast kun je samen met Martine aan de slag om de fijne kneepjes van het handborduren te leren. 

 

Borduurspecialist Martine van ‘t Hul en grafisch ontwerper en creative coder Daniël Maarleveld zijn samen onderzoek gaan doen naar de machinale omzetting van borduurpatronen gezien vanuit de traditionele merklap. Van ‘t Hul weet veel van borduurtechnieken en gebruikt haar borduurmachine om het borduurwerk de gevoeligheid van het handmatige proces mee te geven. Maarleveld weet veel van algoritmen en software en wil het handschrift van de machine in zijn werk laten zien. Vanuit deze twee perspectieven wilden zij elkaar aanvullen. In het onderzoek stond het ambacht van borduren centraal en fungeerde de borduurmachine als brug tussen traditie en toekomst. Als uitgangspunt voor dit project hebben ze gekozen voor de traditionele merklap, ook wel testlap genoemd. Van oudsher werd deze gemaakt voor het uitproberen en oefenen van borduursteken, motieven, cijfers en letters. Zo ontstond het idee een nieuwe lettertype voor de borduurmachine te ontwikkelen. Een lettertype dat niet vanuit de standaard borduursoftware wordt geleverd. Deze zijn over het algemeen vrij hard en ongevoelig. Van ’t Hul en Maarleveld wilden een letter waarin de oorsprong van het handwerk voelbaar is, maar op zo’n manier machinaal geborduurd is dat het past binnen de logica van het machinaal borduren.

 

De expositie Coderen: ambacht van de 21e eeuw toont werk van kunstenaars en ontwerpers die met een eigen en unieke werkwijze computercode of digitaal ontwerp vertalen naar een fysieke vorm. Technologie inspireert makers wereldwijd om op een andere manier te kijken en de grenzen van software en apparatuur op te zoeken. Door digitaal gereedschappen beter te (leren) begrijpen, ontstaan er verrassende mogelijkheden in vormgevings- en maakprocessen. Het manipuleren van een machine of software maakt deze processen positief onvoorspelbaar. Je ontdekt in deze Showroom hoe de wereld van technologie, kunst en vormgeving zo steeds meer met elkaar verweven zijn geraakt. Naast het exposeren van objecten en/of projecten zijn in opdracht van CODA ExperienceLab speciaal voor deze expositie ook de maakprocessen inzichtelijk gemaakt. Werken worden getoond in combinatie met materialen, installaties en/of de machines waarmee zij werden gerealiseerd.

Afbeelding: credit Fan Liao