Lezing Johan Fretz

van
28.03.2019 19:30
t/m
28.03.2019 21:30

Lezing Johan Fretz

Beleef de Boekenweek in CODA!

Donderdag 28 maart, aanvang 19.30 uur | CODA Centrale Bibliotheek | CODA Leden € 7,50 | Niet leden € 10,-

De Boekenweek heeft plaats van 23 t/m 31 maart en CODA besteedt hier natuurlijk aandacht aan. Met de mooiste boeken rond het thema van de Boekenweek (Moeder, de vrouw), met een foto-expositie én met een bijzondere lezing door Johan Fretz. Fretz won onlangs met zijn boek Onder de paramariboom de nationale Boekhandelsprijs en donderdag 28 maart vertelt hij hierover in CODA Centrale Bibliotheek. Kaarten zijn te koop bij CODA (ook online) en bij Nawijn & Polak.

Lezing Johan Fretz over Onder de paramariboom

“Wanneer de volwassenen me vroegen waar ik vandaan kwam, zei ik altijd: “papa komt uit Den Haag en mama komt uit De Paramariboom, dat is een boom aan de andere kant van de zee en in die boom groeien zwarte mensen zoals mama en Ruud Gullit!”

Fretz vloog als jongeling de halve wereld rond, maar het Suriname van zijn moeder sloeg hij steevast over. Daar komt verandering in wanneer een aantal gebeurtenissen elkaar in rap tempo opvolgen: hij ontvangt een stapel oude gedichten van zijn overleden grootvader en vlak daarop wordt hij uitgenodigd om een politieke speech te geven in Paramaribo rondom de presidentsverkiezingen. In zijn boek Onder de paramariboom reist Fretz met zijn moeder naar haar geboorteland Suriname. Daar wordt duidelijk dat het land veel meer herkenning oproept dan hij vooraf voor mogelijk had gehouden. Onder de paramariboom is een ontwapenende en geestige roadtrip door Paramaribo, een ontroerend verhaal over een moeder en een zoon, over identiteit en hoop.

Johan Fretz  (1985) is schrijver, theatermaker en columnist van Het Parool. Hij debuteerde in 2012 met de roman Fretz 2025 die genomineerd werd voor de Bronzen Uil. Fretz reisde door het land met zijn voorstelling De zachtmoedige radicaal die gebaseerd is op Onder de paramariboom. Met deze voorstelling werd hij genomineerd voor de cabaretprijs Neerlands Hoop; met zijn boek won hij in maart de Boekhandelsprijs.

Foto-expositie Moeder, de vrouw

In CODA Centrale Bibliotheek is tijdens de Boekenweek een foto-expositie rond het thema Moeder, de vrouw te zien van de Deventer Fotografen. In deze serie zijn foto’s te bewonderen van Annemarie Prost, Hannie Hammann, Wil Kanis, Gert de Vries en Pieter Leeflang. Deze expositie is tijdens reguliere openingstijden van CODA Centrale Bibliotheek gratis te bekijken.