Human Library Apeldoorn

van
10.11.2018 12:00
t/m
10.11.2018 16:00

Human Library Apeldoorn

Levende boeken

Zaterdag 10 november | CODA Centrale Bibliotheek | gratis toegang

Na de succesvolle eerste editie in 2017 is er op zaterdag 10 november aanstaande opnieuw de ‘Human Library Apeldoorn’ in CODA Centrale Bibliotheek. Bezoekers kunnen er die dag ‘levende boeken’ lenen. Dit zijn mensen die in het dagelijks leven veel te maken hebben met vooroordelen, zoals mensen met een onalledaagse achtergrond of overtuiging.

Human Library wil bezoekers uitdagen verder te kijken door in gesprek te gaan met die vreemde ‘ander’. Klopt dat wat we denken wel met de werkelijkheid? Onder meer een vluchteling, een autist, een transgender en een helderziende zitten klaar om geïnteresseerden hun levensverhaal te vertellen. Uitgangspunt is het voeren van open gesprekken waarin alles gevraagd en besproken kan worden. Onverwachte ontmoetingen zijn het doel.

Hier een filmpje van eerdere edities: https://youtu.be/mmkskRs_ewo en op de website www.thehumanlibrary.nl foto’s van verschillende edities. 

Hoe werkt het?

Het werkt zoals een bibliotheek. Je kunt bij de balie een catalogus bekijken met daarin de beschikbare 'menselijke boeken'. Dit zijn personen die vaak te maken hebben met vooroordelen. Op een groot bord kun je zien of een boek niet op dat moment is uitgeleend. Het 'menselijke boek' kan op dat moment ook in gesprek zijn met iemand anders. Via de balie geef je aan met wie je een gesprek wilt aangaan. Daarna brengt de baliemedewerker jou en die ander in contact en worden de spelregels uitgelegd. De gesprekken duren maximaal 20 tot 30 minuten. Wil je weten welke levende boeken je op 10 november kunt lenen? Bekijk dan onze catalogus.

Over Human Library

De Human Library is een beproefd concept van Deense oorsprong dat mensen met elkaar in contact brengt om zo vooroordelen te onderzoeken en tegen te gaan. Net als in een gewone bibliotheek waar boeken toegang geven tot onbekende werelden, biedt de Human Library bezoekers de mogelijkheid in de belevingswereld van een ander te stappen. Op een hele simpele manier: door onbevangen met elkaar in gesprek te gaan.

De voornaamste initiator van het project is Europe Direct Apeldoorn. Europe Direct brengt Europees beleid dichter bij de mensen. In dit geval gaat het om respect voor diversiteit. Wij wonen met heel veel verschillende mensen in Europa, soms zonder veel van elkaar te weten. Met de Human Library komen mensen nader tot elkaar.