Historisch Café

van
04.09.2020 17:30
t/m
04.09.2020 19:30

Historisch Café

Historisch Café - Maand van de Geschiedenis 2020

Het Historisch Café van 2 oktober staat in het teken van de Maand van de Geschiedenis en het bijbehorende landelijke thema ‘Oost/West’. In een korte lezing vertelt Frederik Erens over dekolonisatie van Nederlands-Indië. Aansluitend gaat Huub Ummels in op de opvang van de Nederlands-Indische en Molukse repatrianten in Apeldoorn. In verband met de landelijke coronaprotocollen en de richtlijnen van het RIVM heeft het Historisch Café plaats in de museumzaal van CODA, waarbij het aantal plaatsen beperkt is. Aanmelden doet u via de website van CODA.

 

Foto: Shelly Lapré ‘Familieherinnering uit Nederlands-Indië’.

Deze foto is belangeloos afgestaan.

 

De maand oktober staat geheel volgens traditie in het teken van De Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement in Nederland. Het doel is om geschiedenis middels verschillende uiteenlopende activiteiten voor het voetlicht te brengen, met als achterliggende gedachte “Ontdek gisteren; begrijp vandaag.” Eén van die activiteiten is het Historisch Café in CODA, waarin naast twee lezingen ook een performance op de agenda staat.

 

Performance door Ischa den Blanken

In het kader van het Erfgoedfestival Gelderland heeft Ischa den Blanken een mini-residentie gehad bij CODA. In een inspiratiebijeenkomst met Adrienne Zuiderweg van de Stichting Indisch Erfgoed heeft hij zich in CODA Archief verdiept in de Nederland-Indische geschiedenis van Apeldoorn. Daarna heeft hij een tekst geschreven die hij, als spoken word-artiest, tijdens het Historisch Café zal vertolken.

 

Lezingen door Frederik Erens, Huub Ummels, Frans de Heus en Arnoud van Barreveld

In de eerste lezing van deze avond vertelt Frederik Erens (historicus) over de dekolonisatie van Nederlands-Indië. Aansluitend gaat Huub Ummels (oud-beleidsambtenaar cultureel erfgoed Gemeente Apeldoorn) in op de opvang van de Nederlands-Indische en Molukse repatrianten in Apeldoorn. Arnoud van Barreveld en Frans de Heus, beiden lid van de Werkgroep Herdenken en gedenken van de Stichting bevrijding '45, zijn na de pauze de laatste sprekers. Zij vertellen over de film die zij samen met studenten van het RijnIJsselcollege in Arnhem hebben gemaakt over Wolfgang Koten. Kotek is arts en is als jonge joodse jongen met zijn moeder uit Duitsland gevlucht en vervolgens in Apeldoorn terechtgekomen. Hier heeft hij bij meer dan 10 adressen ondergedoken gezeten. Om zijn verhaal vast te leggen zijn ze voor deze film teruggegaan naar al deze adressen.

En verder...

Voor de pauze het alom bekende nieuwsblok waarin aanwezigen een minuut de tijd krijgen om een activiteit bij het publiek onder de aandacht te brengen. Natuurlijk ontbreekt ook de column van CODA directeur Carin Reinders niet. 

 

Over het Historisch Café 

In verband met de landelijke coronaprotocollen en de richtlijnen van het RIVM heeft het Historisch Café dit keer plaats in de museumzaal van CODA. Wij maken gebruik van stoelen en plaatsen daarnaast ook zitkussens op de trappen. Het aantal plaatsen is echter beperkt; wij vragen u dan ook om u middels onderstaand formulier aan te melden en aan te geven of u alleen komt of met bijvoorbeeld twee mensen uit hetzelfde huishouden. Op die manier kunnen we optimaal gebruikmaken van de beschikbare ruimte. Op het formulier kunt u ook aangeven of u slecht ter been bent en gebruik zou willen maken ven een stoel; wij zullen die dan voor u reserveren. 
 

 

Het Historisch Café is een initiatief van Erfgoedplatform Apeldoorn en wordt vrijdag 2 oktober van 17.30 tot 19.30 uur gehouden in CODA Museum, Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn. De toegang is zoals altijd gratis.