Historisch Café

van
03.06.2022 17:30
t/m
03.06.2022 19:30

Historisch Café

Historisch Café in het teken van archeologie en architectuur

Tijdens het Historisch Café op vrijdag 3 juni staan de archeologie en architectuur van Apeldoorn centraal. In het weekend van 18 en 19 juni vinden namelijk de Nationale Archeologiedagen plaats en op zaterdag 18 juni is ook de Dag van de Architectuur. Tijdens het Historisch Café krijgt u een voorschot op beide programma’s. Zo zijn er twee archeologische lezingen en komt het archeologisch jaaroverzicht 2021 uit. Verder zal Hans Menke van Architectuurcentrum Bouwhuis een toelichting geven op het programma tijdens de Dag van de Architectuur. Onderdeel van dat programma is de uitreiking van de Apeldoornse Architectuurprijs. Ben Mouw vertelt over alle activiteiten die in de provincie Gelderland zullen plaatsvinden in het kader van het Verhaal van Gelderland. Bij deze activiteiten zijn partners van het Erfgoedplatform Apeldoorn betrokken. U bent op 3 juni om 17.30 uur van harte welkom in CODA Café, Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn.

Op zoek naar archeologie met Erfgoed Gezocht | Eva Kaptijn (Erfgoed Gelderland) en Willem Kuipers (Archeologische Werkgroep Apeldoorn) 

De Universiteit Leiden en Erfgoed Gelderland zetten archeologie op de kaart middels het Citizen Science project Erfgoed Gezocht. Citizen Science is een nieuwe manier om publiek te betrekken bij archeologie, het publiek helpt mee bij het verzamelen van data voor de wetenschap. Hiermee worden archeologische structuren ontdekt, wordt wetenschap voor iedereen toegankelijk gemaakt en wordt er draagvlak gecreëerd door gemeenschappelijke inspanning. Erfgoed Gezocht startte met een project op de Veluwe; met meer dan 2000 speurders een groot succes. Daarna volgden Erfgoed Gezocht Junior op de Veluwe en Erfgoed Gezocht op de Utrechtse Heuvelrug. Eva Kaptijn neemt u mee in hoe het project werkt, wat het heeft opgeleverd en hoe het verder gaat. Vrijwilliger van het eerste uur Willem Kuipers zal zijn ervaringen delen. 

 

Beladen Bos, Het munitiedepot van Hoog Soeren | Henrik Prins en Leif Ian van Herwaarden (stagiaires Sectie Archeologie gemeente Apeldoorn) 

In 2020 was het 75 jaar geleden dat Apeldoorn ternauwernood aan een ramp ontsnapte. Op 16 april 1945 wilde de Duitse bezetter het munitiedepot in Hoog Soeren met een grote knal verlaten. Gelukkig ging niet alles de lucht in, maar ongelukkigerwijze zorgde dit wel voor één van de grootste militaire opruimacties op Nederlandse bodem. Henrik en Ian hebben over het munitiedepot en het opruimen ervan een tentoonstelling voorbereid die in Hotel Oranjeoord te zien is. Zij zullen u meenemen in de geschiedenis van het munitiedepot Hoog Soeren. 

 

De Dag van de Architectuur met Hans Menke, organisator Apeldoornse Architectuurprijs Op de Dag van de Architectuur op zaterdag 18 juni zal architectuurcentrum Bouwhuis tijdens een feestelijke bijeenkomst bekendmaken wie de Apeldoornse Architectuurprijs en Publieksprijs 2022 hebben gewonnen. Organisator Hans Menke zal een toelichting geven op het programma van dit evenement waarvoor o.a. de Heerlense kunstenaar Michel Huisman is uitgenodigd om zijn gewaagde droomplan voor het zieltogende stationsgebied in Heerlen – het Maankwartier – aan ons te presenteren nu het uiteindelijk is gerealiseerd. Een interessant voorbeeld hoe je een stationsgebied nieuw leven in kunt blazen. 

 

Ben Mouw over het Verhaal van Gelderland 

De geschiedenis van Gelderland is opgebouwd uit duizenden collectiestukken, onderzoeken, verhalen en erfgoedorganisaties. Het Verhaal van Gelderland biedt context aan al deze onderdelen en verbindt ze met elkaar. Zo worden verleden, heden en toekomst aan elkaar gekoppeld. Erfgoed Gelderland, Radboud Universiteit, Omroep Gelderland en Toerisme Veluwe, Arnhem, Nijmegen werken binnen het Verhaal van Gelderland samen met musea, historische verenigingen en andere erfgoedorganisaties. Ben Mouw geeft een toelichting op alle activiteiten die in de provincie Gelderland zullen plaatsvinden, waarbij ook partners van het Erfgoedplatform Apeldoorn betrokken zijn. Zo vindt de start van de Gelderse zomertoer, met aandacht voor de prehistorie, plaats in Apeldoorn, in CODA en prehistorisch dorp HAPS. 

 

En verder! 

Voor de pauze van het Historisch Café op 3 juni is er het alom bekende ‘nieuwsblok’ waarin aanwezigen een minuut de tijd krijgen om een activiteit bij het publiek onder de aandacht te brengen. Ook luistert u naar de column van CODA directeur Carin Reinders. 

 

Het Historisch Café is een initiatief van Erfgoedplatform Apeldoorn en wordt vrijdag 3 juni van 17.30 tot 19.30 uur gehouden in CODA Café, Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn. De toegang is gratis. 

Het volgende Historisch Café in 2022 wordt gehouden op vrijdag 2 september.