Historisch Café

van
02.09.2022 17:30
t/m
02.09.2022 19:30

Historisch Café

Historisch Café in het teken van de Open Monumentendagen

Tijdens het Historisch Café in september staan traditiegetrouw de Open Monumentendagen centraal. Namens Paleis Het Loo vertellen Marit Berends (programmamaker) en Johan Splint (clusterhoofd bedrijfsvoering en duurzaamheidsmanager) over het programma tijdens de Open Monumentendagen en de duurzaamheidscertificering die zij als organisatie willen behalen. Ed van Gent en Marjolein Tillema van de gemeente Apeldoorn geven toelichting op de ontwikkeling van de wijk Kerschoten. Over het stedenbouwkundig plan en de woningtypologie, maar ook over de energietransitie waaraan in Kerschoten al jaren aandacht wordt besteed. Ook komt het Deelerwoud aan bod tijdens het Historisch Café. Landgoed Deelerwoud is een van de weinige plekken in Nederland die als wildernis bestempeld kan worden. U bent van harte welkom op vrijdag 2 september om 17.30 uur in CODA Café aan de Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn. 

 

De Open Monumentendagen & duurzaamheid bij Paleis Het Loo door Marit Berends en Johan Splint 

Marit Berends, programmamaker bij Paleis Het Loo, deelt het programma van de Open Monumentendagen. Het stallenplein wordt deze dagen opengesteld en er zijn vertelpodia over duurzaamheid in het verleden, heden en de toekomst. Johan Splint licht toe op deze vertelpodia. Als clusterhoofd bedrijfsvoering en duurzaamheidsmanager is hij verantwoordelijk voor het BREEAM-NL In-Use certificaat dat Paleis Het Loo in 2023 wil behalen. Waar gaat het om bij dit certificaat en hoe komen ze op dat punt? 

 

De wijk Kerschoten door Ed van Gent en Marjolein Tillema 

Ed van Gent schetst het stedenbouwkundig plan en de woningtypologie van de naoorlogse wederopbouwwijk Kerschoten van architect David Zuiderhoek. Daarbij wordt verteld over de samenhang met de Scandinavische architectuur, een oriëntatie die van invloed is geweest op de ontwerppraktijk in de wederopbouwperiode. Ook wordt het belang van de Apeldoornse woningbouwcorporaties bij de ontwikkeling van de wijk geschetst. De energietransitie stelt ons voor grote uitdagingen en zal grote invloed hebben op de gebouwde omgeving. Omgevingsmanager Marjolein Tillema van de gemeente Apeldoorn neemt ons in haar verhaal mee naar de wijk Kerschoten. In deze wijk wordt al jarenlang aandacht besteed aan energie besparen én opwekken. Om van alle fossiele brandstof af te stappen - dus ook van het aardgas - wordt er nu onderzocht of deze wijk over kan gaan op een warmtenet (stadswarmte). Zij zal ingaan op wat dit in de praktijk betekent en hoe verduurzaming zich verhoudt tot behoud van het culturele erfgoed: is het een belemmering of biedt het juist kansen? 

 

Over Landgoed Deelerwoud  

Landgoed Deelerwoud is een van de weinige plekken in Nederland die als wildernis bestempeld kan worden. Het landgoed is al ruim anderhalve eeuw onafgebroken afgesloten voor het publiek waardoor het een rustige enclave vormt midden op de volle en drukke Veluwe. Hierdoor is het wild nauwelijks schuw en graast het overdag op de graslanden van het landgoed. Landgoed Deelerwoud omvat 690 hectare en strekt zich uit van Hoenderloo tot Woeste Hoeve. Tijdens de Open Monumentendagen wordt deze unieke plek opengesteld voor bezoekers. 

 

En verder! 

 

Voor de pauze van het Historisch Café op 2 september is er het alom bekende ‘nieuwsblok’ waarin aanwezigen een minuut de tijd krijgen om een activiteit bij het publiek onder de aandacht te brengen. Ook luistert u naar de column van CODA directeur Carin Reinders. 

 

Het Historisch Café is een initiatief van Erfgoedplatform Apeldoorn en wordt vrijdag 2 september van 17.30 tot 19.30 uur gehouden in CODA Café, Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn. De toegang is gratis. Het volgende Historisch Café in 2022 wordt gehouden op vrijdag 7 oktober.