Historisch Café - De geschiedenis van de papier- industrie

van
07.05.2021 17:30
t/m
07.05.2021 19:30

Historisch Café - De geschiedenis van de papier- industrie

De geschiedenis van de papierindustrie in en om Apeldoorn en CODA Paper Art 2021

De geschiedenis van de papierindustrie in en om Apeldoorn en CODA Paper Art 2021 

Tijdens de tweede online-bijeenkomst van het Historisch Café staan de geschiedenis van de papierindustrie in en om Apeldoorn en CODA Paper Art 2021 centraal. Over de rijke geschiedenis van de industriële Veluwe met zijn vele sprengen en beken met watermolen vertelt Henk Weltje. Dan zoomt Tom Geurtse in op Papierfabriek de Middelste Molen en daarna komt Rianne Groen, conservator bij CODA, aan het woord over CODA Paper Art 2021. 

 

Henk Weltje - Geschiedenis van de papierindustrie in Apeldoorn 

In en om Apeldoorn is een uitgebreid bekenstelsel van zijn zogenaamde sprengenbeken, vooral gegraven of vergraven ten behoeve van watermolens. Die dienden in de eerste plaats voor het malen van koren, maar vanaf het begin van de zeventiende eeuw was er een sterke opkomst van de papierindustrie. Dit hing direct samen met de uitvinding van de boekdrukkunst. 

 

Wie waren de innovatieve stichters van deze fabrieken en waarom vestigden zij zich in Apeldoorn? Welke molens waren er en waar stonden ze? Hoe is het met die molens afgelopen? 

Het onderzoek naar deze geschiedenis is al erg grondig gedaan door onder andere Reinier Hardonk in zijn prachtige werk Koornmullenaers Pampiermaeckers en Coperslaghers uit 1968. Sindsdien zijn er nieuwe inzichten. 

 

Tom Geurtse - Papierfabriek De Middelste Molen 
Papierfabriek De Middelste Molen aan de Loenense Molenbeek produceert al sinds 1622 papier. Het is de enige papierfabriek in Nederland die nog in oude staat bewaard is gebleven. Een plek vol industriële historie en er wordt nog steeds papier gemaakt. Tussen de ratelende en bonkende machines waant u zich in de 19e eeuw, maar ook bij de Middelste Molen gaat men innovatie niet uit de weg. Met inzet van het oude ambacht, verwerken de vrijwilligers nieuwe materialen. Voor bijzondere papiersoorten is Papierfabriek de Middelste Molen het adres. 

 

Rianne Groen, conservator bij CODA - CODA Paper Art 
CODA Paper Art is een tweejaarlijkse tentoonstelling met beeldende kunst, design, animatie en video gemaakt van, op en met papier en karton door kunstenaars en ontwerpers uit binnen- en buitenland. Rianne, conservator moderne kunst & vormgeving, geeft u een voorproefje en gaat in op vragen als hoe werken geselecteerd worden, of er een lijn in de tentoonstelling en hoe het is om in deze tijd een tentoonstelling samen te stellen. Zij heeft kunstenaar Wouter Venema bereid gevonden om te vertellen over het kunstwerk dat hij speciaal voor CODA Paper Art 2021 gaat maken en waarbij hij samenwerkt met Zero waste Apeldoorn. 

 

En verder…. 

Daarnaast is er de mogelijkheid om een bijdrage te leveren aan het nieuwsblok en natuurlijk ontbreekt ook de column van CODA directeur Carin Reinders niet. 

 

Aanmelden 

Omdat CODA conform de richtlijnen van het RIVM gesloten is, vindt het Historisch Café online – via Zoom – plaats. U kunt zich hiervoor via onderstaand formulier aanmelden; na uw aanmelding ontvangt u binnen enkele dagen een uitnodiging (link) voor de Zoom-meeting. U hoeft geen account aan te maken om deel te nemen, wel moet u het programma Zoom installeren op uw laptop, computer of telefoon indien u dit nog niet heeft. Wanneer u de uitnodiging ontvangen heeft, klikt u op de link en wordt u door Zoom gevraagd het programma te installeren. Dit kunt u direct na ontvangst doen, maar eventueel ook op de dag zelf; het installeren duurt overigens een paar minuten.

Over het Historisch Café

In verband met de landelijke coronaprotocollen en de richtlijnen van het RIVM vindt het Historisch Café dit keer online plaats. Wanneer u zich aanmeldt, krijgt u binnen een week een uitnodiging voor een Zoom-meeting. U hoeft geen account aan te maken om deel te nemen, wel moet u zoom installeren. Wanneer u de link ontvangen heeft, klinkt u erop en wordt u door Zoom gevraagd hun programma te installeren. Dit duurt een paar minuten, maar dit kunt u ook van te voren doen.