Historisch Café - Atlas van Apeldoorn: Berg en Bos

van
02.04.2021 17:30
t/m
02.04.2021 19:30

Historisch Café - Atlas van Apeldoorn: Berg en Bos

Berg en Bos

Tijdens deze eerste online bijeenkomst van het Historisch Café staat de ‘Atlas van Apeldoorn: Berg en Bos’ centraal. De ‘Atlas van Apeldoorn’ is een samenwerking tussen CODA en leden van het Erfgoedplatform, wijkbewoners en andere samenwerkingspartners waarin jaarlijks één wijk of dorp in de gemeente Apeldoorn in de schijnwerpers wordt gezet. Dit jaar is dat de Apeldoornse wijk Berg en Bos. Deze wijk stond oorspronkelijk vorig jaar op de planning, maar die editie kon vanwege de maatregelen met betrekking tot het coronavirus helaas niet doorgaan.

 

In dit Historisch Café wordt in een online bijeenkomst aandacht besteed aan de wijk Berg en Bos waarbij de volgende thema’s behandeld worden: Berg en Bos tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog (door Frederik Erens), De vijf villa’s van Wils (door Alex Donswijk) en de Atlas van Apeldoorn: Berg en Bos (door Arjan Speelman).

 

Frederik Erens - Berg en Bos & de Tweede Wereldoorlog

De presentatie gaat over de wijk Berg en Bos tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Een rustige en betrekkelijk afgelegen wijk in het groen, die in de oorlogsjaren steeds meer te verstouwen kreeg: Jodenvervolging, inkwartiering en vestiging van verschillende bestuursinstanties uit Den Haag. Een wijk die in 1943 nog ternauwernood ontsnapte aan een vliegramp, maar in 1946 alsnog hard werd getroffen. Deze lezing reconstrueert de meest turbulente periode uit het bestaan van de wijk.

 

Alex Donswijk - De vijf villa's van Wils

De oorsprong van de wijk Berg en Bos is nauw verbonden met de Antwerpse koopman J.C. Wils. De gronden aan de Westkant van Apeldoorn waren rond 1845 een kaal terrein dat schaars begroeid was met heide. Nadat Wils grote stukken grond had opgekocht, veranderde het aanzien van dit gebied door de aanplant van dennenbomen. Wils liet ook een 5-tal villa’s bouwen. Zij waren allen gelegen aan de Soerenseweg. Deze lezing gaat in woord en beeld over met name deze 5 villa’s die in feite de eerste bebouwing waren. Waar stonden zij en bestaan zij nog?

 

En verder…..

Arjan Speelman geeft een korte toelichting op het boek dat in het kader van de ‘Atlas van Apeldoorn: Berg en Bos’ binnenkort wordt uitgebracht. Daarnaast is er het alom bekende nieuwsblok waarin een (digitale) activiteit bij het publiek onder de aandacht gebracht kan worden, en natuurlijk ontbreekt ook de column van CODA directeur Carin Reinders niet.

 

Aanmelden

Omdat CODA conform de richtlijnen van het RIVM gesloten is, vindt het Historisch Café dit keer online – via Zoom – plaats. U kunt zich hiervoor via onderstaand formulier aanmelden; na uw aanmelding ontvangt u een uitnodiging (link) voor een Zoom-meeting. U hoeft geen account aan te maken om deel te nemen, wel moet u het programma Zoom installeren op uw laptop, computer of telefoon. Wanneer u de uitnodiging ontvangen heeft, klikt u op de link en wordt u door Zoom gevraagd het programma te installeren. Dit kunt u direct na ontvangst doen, maar eventueel ook op de dag zelf; het installeren duurt overigens een paar minuten.

Over het Historisch Café

In verband met de landelijke coronaprotocollen en de richtlijnen van het RIVM vindt het Historisch Café dit keer online plaats. Wanneer u zich aanmeldt, krijgt u binnen een week een uitnodiging voor een Zoom-meeting. U hoeft geen account aan te maken om deel te nemen, wel moet u zoom installeren. Wanneer u de link ontvangen heeft, klinkt u erop en wordt u door Zoom gevraagd hun programma te installeren. Dit duurt een paar minuten, maar dit kunt u ook van te voren doen.