Familiedag erfgoed

van
22.10.2018 10:00
t/m
22.10.2018 16:00

Familiedag erfgoed

Ontdek de geschiedenis van Apeldoorn

Maandag 22 oktober | CODA Centrale Bibliotheek | gratis toegang

In de schatkamers van CODA wordt de historie van Apeldoorn bewaard. Ga met ons mee op reis van 1900 tot nu en ontdek telkens opnieuw een extra stukje geschiedenis. De tijd van Jugendstil-affiches, winkels met prachtige gevels en de vele beroepen die Apeldoorn rijk was. Kom het ontdekken tijdens de gratis open inloop in CODA tijdens Familiedag Erfgoed. Boordevol activiteiten van 10.00 tot 16.00 uur, voor jong en oud! Alle activiteiten zijn de gehele dag beschikbaar om aan deel te nemen. Je kunt er dus voor kiezen mee te doen aan een of meerdere activiteiten, op het tijdstip dat voor jou het beste uitkomt.

Programma

Speurtocht langs de historische paviljoens

Als echte speurders op zoek naar de geschiedenis van Apeldoorn, naar mooie verhalen over vroeger. Wie herkent de mooiste plekken van vroeger? Wie ontdekt hoe de bakker rond 1900 zijn werk deed? Deze speurtocht laat verschillende oude historische plekken zien die allemaal wat vertellen over het leven van vroeger in Apeldoorn. Speurend op ontdekkingsreis door de geschiedenis van Apeldoorn in CODA! 

Locatie: CODA Junior (ingang via CODA Centrale Bibliotheek).

Jugendstilhuisjes snijden

De binnenstad van Apeldoorn is ook vanwege haar rijke geschiedenis bijzonder. Wist je bijvoorbeeld dat de binnenstad rijk is aan talloze Jugendstil-gevels en -details? Deze kunststroming wordt ook wel Art Nouveau genoemd en was ontzettend populair in de periode van 1890 tot 1914. De belangrijkste inspiratiebron van deze kunststroming is de natuur en dat zie je erin terug. Ben je ook zo gek op deze panden? Tijdens de Familiedag Erfgoed kun je een miniatuur van een aantal van de meest bekende panden uitsnijden met behulp van de lasersnijder; een leuk aandenken voor thuis!

Locatie: CODA FabLab (ingang via CODA Centrale Bibliotheek).

Spotprenten in de Apeldoornse bunker in VR

Duik in CODA VR Lab in de wereld van spotprenten. Aan de Loolaan 554 in Apeldoorn zetelde vanaf het najaar van 1944 tot het eind van de oorlog het hoogste gezag in bezet Nederland: Rijkscommissaris Seyss-Inquart met zijn staf. In de eerste jaren na de oorlog stonden duizenden mensen in de rij om een blik te werpen in deze schuilkelder die in de stijl van de Rijkscommissaris ingericht was. Begin jaren ’50 ebde de belangstelling weg en gingen de deuren op slot. De bunker is sindsdien slechts bij zeldzame gelegenheden toegankelijk. Ontdek welke spotprenten er te vinden zijn in de bunker van Rijkscommissaris Seyss-Inquart middels een virtual reality-rondleiding. In een tekenprogramma kun je deze middag ook je eigen virtuele spotprent gaan ontwerpen. Tevreden? Maak een foto en verstuur de spotprent naar je eigen e-mailadres.


Let op: wanneer je klikt op afspelen slaat YouTube een cookie op. Dat is een klein tekstbestand dat YouTube informatie geeft over websites die gebruikers bezoeken.

Locatie: CODA VR Lab (ingang via CODA Centrale Bibliotheek).

Rondleidingen door de depots van het archief

Kom een kijkje nemen achter de schermen bij CODA Archief! In de schatkamers van CODA Archief wordt de historie van Apeldoorn bewaard. Zo’n 5 km aan Apeldoorns archief wordt in deze depots beheerd. Benieuwd hoe dat in z’n werk gaat? Maandag 22 oktober kun je, onder begeleiding van archivaris Stefan Rutten, op verschillende momenten een kijkje nemen in de archiefdepots. Tijdens deze rondleidingen kun je ook een aantal bijzondere Apeldoornse archiefstukken bekijken; van een geheimzinnige krabbel met zegel uit de zeventiende eeuw tot leesbare handschriften uit de twintigste eeuw. Aansluitend kun je in het CODA FabLab terecht voor het maken van een eigen zegelstempel met behulp van een 3D printer.

Locatie: startpunt CODA Museum (balie). Rondleidingen om: 10.00, 11.00, 13.00 en 14.00 uur.

Zegelstempels ontwerpen

De deelnemers kunnen tijdens bovengenoemde rondleiding door het archiefdepot van CODA Archief bijzondere archiefstukken bekijken, zo krijgen je onder andere een handschrift met zegel uit de 17e  eeuw te zien. Aansluitend kunnen je tijden de Familiedag Erfgoed in CODA FabLab aan de slag en maken je een eigen zegelstempel met behulp van de 3D printer. Tijdens deze middag ontwerpen en printen de bezoekers hun eigen design. Om vervolgens je brief te kunnen verzegelen met een eigen ontwerp!

Locatie: CODA FabLab (ingang via CODA Centrale Bibliotheek).