'Inside the outside' special

van
16.07.2022 14:00
t/m
16.07.2022 15:30

'Inside the outside' special

Rondleiding

Kunstenaarsrondleiding Inside the Outside door conservator Els Drummen en BetweenTwoHands | CODA Museum | Volwassenen | 14.00-15.30 | Gratis bij te wonen met een geldig museumticket

Conservator Els Drummen geeft u een persoonlijke rondleiding door de tentoonstelling Inside the Outside, samen met Gosia Kaczmarek (1981) van kunstenaarsduo BetweenTwoHands. Zij zijn in de tentoonstelling vertegenwoordigd met het bijzondere animatiekunstwerk Ecognosis. 

BetweenTwoHands 
Kunstenaarsduo BetweenTwoHands wordt gevormd door Erin Tjin A Ton (1985) en Gosia Kaczmarek (1981). Hun theatrale stop-motion animatie Ecognosis is geïnspireerd op het boek The World Without Us van Alan Weisman waarin hij beschrijft hoe de natuur de wereld overneemt zodra de mens verdwijnt. Planten, insecten en microben tonen hoe al het artificiële in onze wereld ten onder gaat als de mens er niet meer is. De stop-motion animaties worden met videomapping geprojecteerd op de muur en op papieren objecten. De eigenlijke animaties zijn gemaakt van en met tekeningen, gouaches en objecten van klei, papier-maché, aluminiumdraad en textiel. BetweenTwoHands toont met dit werk niet alleen de schoonheid en intelligentie van de natuur maar confronteert ons ook met de negatieve invloed van de mens. De animaties reageren op de geluiden die de toeschouwer maakt. Zo beïnvloedt de aanwezigheid van de bezoeker het verschijnen en verdwijnen van de geanimeerde flora en fauna, terwijl de bezoeker het concept ook kracht bijzet. 

Ecognosis 
De theatrale stop-motion animatie installatie Ecognosis is geïnspireerd door het boek The World Without Us van Alan Weisman. In dit boek beschrijft Weisman hoe de natuur de wereld weer overneemt zodra de mens verdwijnt.  

In deze video-installatie worden stop-motion animaties door middel van videomapping geprojecteerd op de muur en op papieren objecten. De stop-motion animaties zijn geanimeerde planten, insecten en microben, die verbeelden hoe onze artificiële wereld ten onder gaat zodra de mens er niet meer is om haar te onderhouden en de natuur het overneemt.  

De geprojecteerde animaties reageren op de geluiden die de toeschouwer maakt. Zo kan de toeschouwer direct de groei en het verschijnen en verdwijnen van de geanimeerde flora en fauna beïnvloeden.