Draagbaar landschap

van
19.06.2022
t/m
06.11.2022

Draagbaar landschap

Draagbaar landschap

De mens en de natuur; een relatie die kunstenaars al eeuwenlang inspireert. We kijken, leggen vast, verzamelen en onderzoeken. We genieten van haar pracht en kracht, maar zien ook hoe we haar met ons eigen handelen aantasten en verwoesten. CODA presenteert tot en met 25 september de zomertentoonstelling Inside the outside – pioneers in lens-based media. Deze groepstentoonstelling heeft zijn oorsprong in het werk van Richard Tepe en onderzoekt de relatie tussen mens en natuur. Draagbaar landschap sluit aan op deze tentoonstelling en toont een selectie sieraden uit de CODA collectie die geïnspireerd zijn op en door de natuur. 

De fascinatie van de kunstenaar voor de natuur kent vele verschijningsvormen. Voor veel hedendaagse sieradenmakers is de natuur niet alleen een bron van inspiratie maar ook letterlijk de bron waaruit zij putten. Met bijvoorbeeld hout, steen, schelpen, takken of veren reflecteren zij op de wereld om ons heen. Andere makers kiezen materialen uit de natuur om flora en fauna een geheel eigen vorm te geven. Laat je verwonderen door deze selectie uit de collectie sieraden van CODA en bezoek ook Inside the outside voor een unieke en bijzondere natuurervaring!

In de tentoonstelling

Bettina Speckner, 13.25, broche, 2013, ferrotype, zilver, koraal, gips, lapis lazuli

Evert Nijland, Moss, broche, 2012, hout, glas, flock, zilver, staal

Katja Prins, Inter-Act 12, halssieraad, 2011, zilver, gereconstrueerd koraal, staal

Petra Hartman, broche, zonder titel en jaartal, papier-maché

Philip Sajet, Bloemencollier, 1993, zilver, citrien, kunstbloemen

Studio Job, Black Widow, halssieraad, zonder jaartal, geanodeerd aluminium

Terhi Tolvanen, Chaine Grise, halssieraad, 2010, notenhout, zelf, verf

De sieraadcollectie van CODA

Een bijzondere en unieke deelcollectie is de collectie sieraden van CODA, met ruim 10.000 objecten de grootste museale collectie moderne kunstenaarssieraden en modesieraden wereldwijd. Deze collectie groeit gestaag door bruiklenen, schenkingen en legaten en toont de ontwikkeling van het sieraad vanaf de jaren ’60 tot nu. CODA toont het sieraad in al zijn verschijningsvormen: van kunstenaarssieraden tot modesieraden. Tentoonstellingen in de Van Reekum galerij bieden doorlopend plaats aan sieraden en laten zien welke bruggen en verbanden er gelegd kunnen worden naar disciplines en kunstvormen die het sieraad overstijgen. CODA maakt daarbij geen museaal onderscheid tussen het autonome kunstenaarssieraad en het modesieraad.