CODA Classique | Vincent Lesage & Cathelijne Maat | Die Winterreise

van
10.03.2022 20:00
t/m
10.03.2022 21:30

CODA Classique | Vincent Lesage & Cathelijne Maat | Die Winterreise

Die Winterreise

Nadat Schubert in 1827 zijn Winterreise voltooide, nodigde hij zijn vrienden uit voor een uitvoering: “Kom vandaag bij Schober, ik zal jullie een cyclus huiveringwekkende liederen voorzingen. Ik ben benieuwd wat jullie zeggen. Ze hebben mij meer aangegrepen dan ooit bij andere liederen het geval was”. De vrienden waren met stomheid geslagen door de sombere liederen die Schubert voordroeg. Schuberts vriend Spaun was ervan overtuigd dat de emotionele pijn waarmee hij Winterreise tot stand had gebracht, mede tot zijn vroege dood heeft geleid. In de tijd dat hij Winterreise componeerde, leed Schubert aan syfilis en ging hij gebukt onder ondraaglijke armoede. In 1827 beleefde hij zijn laatste winter.

Vincent Lesage

 

 

Tenor Vincent Lesage studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en volgde vele masterclasses. Voor zijn interpretaties als zanger is zijn vorming als musicoloog (KUL) en zijn ervaring als barokviolist even belangrijk. Hij was laureaat van de Stichting Nederlandse Vocalisten Presentatie in Oosterbeek (Nederland) in 2009. Als ensemble-zanger zong hij bij het Chœur de Chambre de Namur, L’Arpeggiata, Akadêmia, Collegium Vocale Gent, Il Gardellino, BachPlus en Oltremontano. Hij is een veelgevraagde gast bij oratoriumkoren in België, Nederland, Duitsland en Noorwegen. Hij zong zowel Evangelist in de Passies van Bach, alsook in de Requiems van Mozart en Verdi, Die Schöpfung van Haydn en Messa di Gloria van Puccini. Hij is eveneens werkzaam als orkest-koordirigent, o.a. bij het Brussels Bachkoor en Clockwork Music Brussels. Zijn eigen ensemble Querelles is gespecialiseerd in 17de-eeuwse Duitse motetten en cantates. Vincent Lesage zong diverse solorollen in tal van opera’s waaronder L’esir d’amore, Zauberflöte , Il Comattimento di Tancredi e Colrinda , Le Docteur Miracle en andere.

 

Cathelijne Maat

 

 

Cathelijne Maat studeerde klassiek piano aan het conservatorium te Arnhem en het ‘Conservatoire Russe in Parijs. Ze is actief als liedbegeleider en in kamermuziek. Ze werkt veel met mezzo-sopraan Janneke Schaareman, vormt met celliste Mariëtte Freijzer Duo Freijzer & Maat, met wie ze op het Beethoven Festival 2018 een minutenlange staande ovatie kreeg door de stijf uitverkochte zaal. Met Hebe Mensinga en Mariëtte Freijzer vormt ze het Hildebrand Trio. Als Soliste was Maat te gast bij diverse orkesten en voerde onder meer Rhapsody in Blue van George Gershwin en het 20 pianoconcert van Mozart uit. Cathelijne Maat maakt deel uit van het Simeonkwartet. Dit kwartet legt zich toe op het uitvoeren van pianowerken van de Nederlandse componist Simeon Ten Holt