CODA Classique | Marietta Petkova | Solorecital

van
09.06.2022 20:00
t/m
09.06.2022 21:30

CODA Classique | Marietta Petkova | Solorecital

Marietta Petkova

‘Het uitvoeren van klassieke muziek is altijd een soort communicatie met het hiernamaals, met de zielen van componisten die niet meer onder ons zijn’
Marietta Petkova in Nouveau (2021) over muziek en het overlijden van haar partner en componist Leo de Klerk 

 

Het laatste concert in de reeks CODA Classique dat CODA samenstelde in samenwerking met dirigent Emile Engel wordt op donderdag 9 juni verzorgd door Marietta Petkova. De van oorsprong Bulgaarse toppianist speelt muziekstukken van Debussy, Chopin, Rachmaninov, Liszt en van haar partner Leo de Klerk (1958-2020). Met haar vingers op de toetsen van de piano gaat ze terug naar haar bron, haar geboorteland Bulgarije. Dirigent Emile Engel: “Op 9 juni heb je in CODA Museum de gelegenheid om te luisteren naar een briljant en gerenommeerd pianist. Kom luisteren en zie, hoor en voel wat het betekent als een muzikant samensmelt met de muziek die hij of zij speelt.”

Marietta Petkova

Marietta Petkova (1968) is een gevierd pianist met een uitzonderlijk talent dat in Nederland en ver daarbuiten herkend en gewaardeerd wordt. Haar interpretatie van Études-Tableaux van Rachmaninov is inmiddels legendarisch. Petkova weet de ziel van de muziek te bereiken en op uitmuntende wijze te verklanken. Ze laat de partituur achter zich, verdiept zich in de psychologie van de componist en legt de onderliggende klankwereld bloot. Ze weet als geen ander hoe ze haar toehoorders moet raken en hoe ze bekende werken fris en nieuw kan laten klinken. De piano smelt daarbij als was onder haar handen. Marietta Petkova werd geboren in 1968 in Ruse aan de Donau in Bulgarije. Ze volgde haar eerste pianolessen bij Janeta Benun en studeerde onder meer in Wenen en in Amsterdam. Na haar afstuderen, studeerde ze tien jaar bij de bekende pianist György Sebök. Hij speelde een sleutelrol spelen in haar muzikale ontwikkeling. In 1993 ontving ze de prestigieuze titel ‘Lauréate Juventus’ van de Fondation Nicolas Ledoux en de Raad van Europa en in 2000 veroverde ze het Amsterdamse publiek met een memorabel Rachmaninov-recital in het Concertgebouw. Haar live-opnames uit Lausanne van de 24 preludes van Rachmaninov werden door de internationale pers bewierookt. 

www.mariettapetkova.rocks