CODA Classique 2023 | Winterreise

van
09.02.2023 19:00
t/m
09.02.2023 21:30

CODA Classique 2023 | Winterreise

Vincent Lesage en Cathelijne Maat met Winterreise van Franz Schubert

Op de drempel van de lente dompelt Schuberts Winterreise de luisteraar nog een keer onder in de eenzaamheid van een ijzig winterlandschap. Een liederencyclus vol wanhoop en duisternis, maar met de muziek als aanjager van ontroering en troost. ‘Een levensles in 24 liederen’, zoals NRC Handelsblad het in maart 2022 samenvatte. In CODA Museum klinkt dit onverwoestbare werk tegen de achtergrond van de tentoonstelling De Verdieping, met een selectie uit de vaste collectie van CODA. De Vlaamse tenor Vincent Lesage wordt begeleid door pianiste Cathelijne Maat.

Het programma voor deze avond:

  • 19.00 Rondleiding door de tentoonstelling De Verdieping
  • 19.30 Koffie en thee
  • 20.00 Concert 

Winterreise

Winterreise van Franz Schubert heeft zijn oorsprong in een serie gedichten van Wilhelm Müller en handelt in 24 liederen over een man die door zijn geliefde afgewezen wordt en besluit op reis te gaan. De liederen beschrijven zijn reis door een verlaten landschap dat zijn eenzaamheid symboliseert en onderstreept. Feitelijk bestaat Winterreise uit twee delen. In Gute Nacht, het eerste lied, neemt de hoofdpersoon afscheid en in de daaropvolgende liederen wordt zijn eenzaamheid voelbaar. Zijn tranen, naar eigen zeggen heet genoeg om de sneeuw te laten smelten, bevriezen in de sneeuw. Geluk is enkel nog vindbaar in zijn dromen en op zijn schreden terugkeren is onmogelijk. In het tweede deel komt zijn verlangen naar de dood naar voren en vergelijkt hij zijn hart met een storm. In Der Wegweiser vraagt hij zich af waarom hij vertrokken is op een reis zonder bestemming. In het laatste lied Der Leiermann – het dramatisch hoogtepunt – ontmoet hij een muzikant met een draailier, verklankt door de piano. De reiziger vraagt of hij met hem mee mag. Over de betekenis van deze muzikant – symbool voor de dood? – wordt al eeuwenlang gediscussieerd. Op zijn sterfbed zei Schubert over Winterreise: “Ik ben op deze liederen meer gesteld dan op alle andere die ik heb geschreven.”

De musici

Vincent Lesage

Tenor Vincent Lesage studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel en volgde vele masterclasses. Voor zijn interpretaties als zanger is zijn vorming als musicoloog en zijn ervaring als barokviolist van belang en betekenis gebleken. Als ensemble-zanger zong hij bij het Chœur de Chambre de Namur, L’Arpeggiata, Akadêmia, Collegium Vocale Gent, Il Gardellino, BachPlus en Oltremontano. Lesage is bovendien een veelgevraagde gast bij oratoriumkoren in België, Nederland, Duitsland en Noorwegen en zong in de passies van Bach en de requiems van Mozart en Verdi. Zijn eigen ensemble Querelles is gespecialiseerd in 17de-eeuwse Duitse motetten en cantates.

 

Cathelijne Maat

Cathelijne Maat studeerde klassiek piano aan het conservatorium in Arnhem en het Conservatoire Russe in Parijs. Ze is actief als liedbegeleider en in kamermuziek. Maat vormt met celliste Mariëtte Freijzer het duo Freijzer & Maat. Ook maakt ze deel uit van het Hildebrand Trio. Als solist was Cathelijne Maat te gast bij diverse orkesten en voerde onder meer Rhapsody in Blue van George Gershwin en het 20ste pianoconcert van Mozart uit. Maat maakt ook deel uit van het Simeonkwartet. Dit kwartet legt zich toe op het uitvoeren van pianowerken van de Nederlandse componist Simeon Ten Holt.