CODA Classique 2023 | Dudok Quartet

van
12.01.2023 19:00
t/m
12.01.2023 21:30

CODA Classique 2023 | Dudok Quartet

In verbinding met het werk van Lieven Hendriks

Het Dudok Quartet beschouwt een concert in alle opzichten als tweerichtingverkeer: “We benaderen muziek als een spel dat we samen met ons publiek spelen.” In CODA Museum komt daar kunstenaar Lieven Hendriks bij als een extra ‘speler’. Op het meest recente album Reflections (2022) onderzoekt het ensemble dezelfde vragen als die Hendriks in en met zijn werk ook stelt. Hoe verandert perceptie onder invloed van context, kennis en ervaring? In de woorden van het Dudok Quartet: “Welke wereld gaat er schuil achter de noten die we spelen?”

Het ensemble speelt in CODA onder meer het vijfde strijkkwartet van Dimitri Schostakovitch en andere werken van het album Reflections, waarover de Volkskrant schreef: ‘Het Dudok Quartet benadrukt de contrasten in Bacewicz en Sjostakovitsj met geraffineerde expressiviteit.’

Het programma voor deze avond:

  • 19.00 Rondleiding door de tentoonstelling Mirages van Lieven Hendriks
  • 19.30 Koffie en thee
  • 20.00 Concert (met pauze)

Muzikaal programma:

  • D. Schostakovitch Strijkkwartet no 5 , opus 92
  • P.I. Tchaikovsky    Strijkkwartet no 2   opus 22
  • Werken van het album Reflections (2022)

 

De musici

Judith van Driel
Judith van Driel kreeg op haar vijfde haar eerste viool. Als kind speelde ze met haar zussen, later met vrienden van het conservatorium. Ze studeerde viool in Amsterdam bij Kees Koelmans en Peter Brunt, en in Wenen bij Günter Pichler van het Alban Berg Quartett. Als concertmeester in het Ricciotti ensemble kreeg ze de kans om overal voor iedereen live muziek te maken, waarbij ze ervoer hoe diep muziek mensen kan raken. Nog steeds is dat haar drijfveer als musicus. Ook als verhalenverteller speelt ze een rol in het Dudok Quartet: ze schrijft teksten en vertelt tijdens concerten over de muziek.

Marleen Wester
Viool is de eerste liefde van Marleen Wester, maar ze bespeelt bij wijze van hobby ook allerlei andere strijkinstrumenten, van viola d’amore tot zingende zaag. Ze studeerde viool in Amsterdam bij Lex Korff de Gidts en Peter Brunt, waar ze een grote voorliefde ontwikkelde voor onalledaags en hedendaags repertoire. Als lid van het Ricciotti ensemble speelde ze over de hele wereld voor mensen die niet of nauwelijks met klassieke muziek in aanraking komen.

Marie-Louise de Jong
Marie-Louise de Jong begon op de viool, maar raakte op haar zeventiende verknocht aan de altviool. Ze studeerde in Maastricht bij Marc Tooten, en Freiburg bij Wolfram Christ, waar ze in 2018 haar solistendiploma haalde ‘mit Auszeichnung’. Als aanvoerder van de altviolen in het Gustav Mahler Jugendorchester maakte ze tien tournees mee over de hele wereld. Sinds 2017 gaat ze met het Dudok Quartet volledig voor de kamermuziek.

David Faber
David Faber kreeg al op driejarige leeftijd zijn eerste cello: van Duplo. Hij speelde zijn hele leven fanatiek cello, maar ging toch rechten studeren. Toen hij in het Ricciotti ensemble terechtkwam en ontdekte wat muziek bij mensen teweeg kan brengen, sloeg de vonk definitief over en maakte hij de keus om naar het conservatorium te gaan. Hij studeerde cello in Den Haag en Amsterdam, bij Floris Mijnders en Dmitri Ferschtman. In het Dudok Quartet is David behalve cellist ook huisarrangeur en leidt hij concerten in.