Bloeiend!

van
01.09.2018 12:00
t/m
01.09.2018 17:00

Bloeiend!

Opening culturele seizoen

GIGANT, CODA en ACEC vieren op zaterdag 1 september de start van het nieuwe culturele seizoen met ‘Bloeiend’. Tussen 12.00 en 17.00 uur is er op en rondom het Van Reekumplein (tussen GIGANT en CODA) heel veel te zien en te beleven op het gebied van muziek, dans, kunst, theater, techniek, mode en circus.

Naast een mooie line up aan muziekoptredens, is er deze dag nog veel meer te beleven. Muziekliefhebbers kunnen beats (leren) maken en verschillende muziekinstrumenten uitproberen zoals basgitaar, trompet, viool, gitaar, hobo en harp. Creatieve bezoekers kunnen onder andere (leren) illustreren, schilderen en naaien. Liefhebbers van techniek krijgen de kans om mee te doen aan een robottoernooi en om mee te bouwen aan de langste knikkerbaan. Ook kunnen bezoekers kennismaken met de Precious Plastic machines van CODA FabLab die van plastic afval een nieuw en fantastisch eindproduct maken. Verder is er straattheater, een circusspeelplaats, theaterkaraoke en een verhalenwerkplaats. Het festival wordt om 17.00 uur afgesloten met de opening van Apeldoorn Fotostad bij ACEC.

Programma

CODA Museum

Tijdens Bloeiend (van 12.00 tot 17.00 uur) is CODA Museum gratis toegankelijk! Maak een reis door vier eeuwen landschapsschilderkunst of ontdek 'Sparta, de sleutel tot een rijker leven'. Bekijk wat er nu te zien is in CODA Museum.

LEGO Robot Parcours 

CODA en Gigant slaan de handen ineen en organiseren op de trappen van het Van Reekumplein een heus LEGO robottoernooi. Je leert van alles over het besturen en programmeren van een robot en hoe deze in elkaar zit. Ook leer je meer over de werking van sensoren en motoren en hoe je een robot precies dat kunt laten doen wat jij wilt. Rij met de LEGO auto over het parcours en pas de auto aan zodat deze extra snel, sterk of stoer wordt!

CODA Precious Plastic Machines

Elk jaar komt er meer dan 5 miljoen ton plastic in zee terecht - en dat terwijl plastic een duurzaam materiaal is dat goed gerecycled kan worden. Om dat te bewijzen, maakt CODA FabLab verschillende machines die van plastic afval een nieuw en fantastisch eindproduct kunnen maken! Benieuwd naar onze Precious Plastic machines? Kom dan naar Bloeiend! waar we je graag het verwerkingsproces van plastic laten zien. Ook vertellen we je over de verschillende soorten plastic en hoe je deze kunt recyclen.

Bouw en programmeer een knikkerbaan

Help je mee om de langste knikkerbaan te bouwen? We gaan met verschillende materialen aan de slag om de knikkerbaan zo lang mogelijk te maken. Hiervoor gebruiken we onder andere wc-rollen, papier, karton, plastic buizen en metalen standaarden. Verder leren we je hoe je een knikkerbaan kunt programmeren zodat deze bijvoorbeeld ook geluid maakt. Bouw jij ook mee?

Ontdek het digitale archief

In CODA Archief ontdek je de mooiste verhalen en kun je  de geschiedenis van Apeldoorn en de Veluwe (digitaal) beleven. Saai? Welnee! Kijk maar eens op de tablets waar we alvast wat bijzondere archiefstukken voor je opgezocht hebben over bijvoorbeeld limonadefabriek Ter Bals. Voor iedereen wie daar dorst van krijgt, is er een bekertje limonade. Dat bekertje kun je trouwens laten recyclen bij de Precious Plastic machines van CODA FabLab – hoe gaaf is dat! Natuurlijk mag je ook zelf op de tablet op zoek naar andere archiefstukken, oude foto’s  of verhalen uit oude kranten bijvoorbeeld.

Openbare repetitie Apeldoorns Jeugdorkest

Het A-JO (Apeldoorns Jeugdorkest) is hét Apeldoorns jeugdorkest voor jongeren van 12 tot 25 jaar. Het repertoire bestaat uit klassieke stukken van Mozart, Schubert en Tsjaikovski, maar ook soundtracks van bijvoorbeeld James Bond en Pirates of the Caribbean. Het A-JO viert de start van het nieuwe culturele seizoen met een openbare repetitie in CODA Auditorium van 14.30 tot 16.00 uur.