Auke de Vries

van
17.04.2017
t/m
27.08.2017

Auke de Vries

Ruimtelijke fantasie

Auke de Vries won in 2015 de Wilhelminaring, oeuvreprijs voor de beeldhouwkunst. CODA Museum geeft van 16 april tot en met 27 augustus 2017 een gevarieerd overzicht van zijn werk zoals dat in binnen- en buitenland te zien is.

Bijzonder werk van Auke de Vries te zien in CODA Museum

De tentoonstelling Ruimtelijke fantasie in CODA Museum laat vijf projecten en sculpturen uit binnen- en buitenland zien van Auke de Vries. De schetsen, foto’s en modellen in de expositie laten de breedte van zijn veelzijdige oeuvre zien en geven een bijzonder beeld van de ideeënwereld en kunstpraktijk van de kunstenaar. De Vries’ werk wordt namelijk niet alleen door een veelheid aan vormen en een grote interesse voor compositie en schaal gekenmerkt, maar geeft ook blijk van een nauwkeurige blik op omgeving, historie en actuele maatschappelijke ontwikkelingen.

Wilhelminaring , oeuvreprijs voor de Nederlandse beeldhouwkunst

Auke de Vries won in 2015 de Wilhelminaring, een belangrijke oeuvreprijs voor Nederlandse beeldhouwkunst. De Wilhelminaring is een oeuvreprijs die sinds 1998 om de twee jaar wordt uitgereikt aan een Nederlandse beeldhouwer. De prijs bestaat uit een speciaal ontworpen ring, voor Auke de Vries gemaakt door Lucy Sarneel, en een opdracht voor de beeldhouwer om een kunstwerk te maken voor het Sprengenpark in Apeldoorn. Op deze manier wordt steeds een nieuw kunstwerk aan de Apeldoornse collectie toegevoegd. Bij elk beeld is een gedicht geschreven dat literatuur en beeldende kunst verbindt. Mark Boog schreef het gedicht bij het werk van Auke de Vries. Deze vorm van kruisbestuiving is een verrijking voor zowel de beeldhouwkunst, sieraadkunst als de poëzie. De Vries is de negende kunstenaar die de prijs in ontvangst nam. In 2017 wordt de ring voor de tiende keer uitgereikt.