Pleisterplaatsen, herbergen en logementen

Logement de Kapel

2 september t/m 2 oktober 2014

CODA Archief brengt ter gelegenheid van de Open Monumentendagen 2014 met als thema ‘Op reis’ de sporen van dit verleden samen in een expositie met foto’s, uithangborden en voorwerpen.

Apeldoorn is van oudsher een dorp van tapperijen, herbergen en stalhouderijen geweest. Rond ‘de hoek van het dârp’, waar de weg van Amersfoort naar Deventer en Zutphen en de weg van Zwolle naar Arnhem elkaar kruisten (nu de kruising van Hoofdstraat-Deventerstraat), was een grote dichtheid van etablissementen.

Kruik gevonden bij De Zwarte Arend


De namen van deze herbergen spreken tot de verbeelding: De Zwarte Arend, Het Hert, De Kapel, De Moriaen, De Roode Saar en Het Wapen van Gelderland. Hier streek het gevolg van de Hertog van Gelre neer wanneer deze recht kwam spreken. Hier vonden de hoge heren van de Hanze plaatsen om zich terug te trekken tussen het vergaderen door. Hier zochten handelsreizigers, gezanten, marktkooplui, militairen, artiesten en andere reizigers een stal voor hun paard, een maaltijd, bier, vertier en een bed voor de nacht.

Ook verder buiten het centrum waren er talrijke uitspanningen, pensions en logementen te vinden waar mensen voor korte of langere tijd verbleven.

Tapperij de Roode Saar
Herberg de Gouden Leeuw

Openingstijden Kenniscentrum

Dinsdag

10.00 - 17.30 uur

Woensdag

10.00 - 17.30 uur

Donderdag

10.00 - 20.30 uur

CODA Kenniscentrum is gratis toegankelijk.

Zoek in collecties