Precious Plastic

Precious Plastic

Van plastic afval naar duurzame grondstof

Elk jaar komt er meer dan 5 miljoen ton plastic in zee terecht. Een groot gevaar voor dier én mens! En dat terwijl plastic een duurzaam materiaal is dat goed gerecycled kan worden. Om dat te bewijzen maakt CODA FabLab verschillende machines die van plastic afval een nieuw en fantastisch eindproduct kunnen maken!

Het Precious Plastic project is ontwikkeld om een kleinschalige plastic werkplaats op te zetten. De machines zijn gebaseerd op algemene industriële technieken maar zijn ontworpen om zelf te bouwen. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en gemaakt om zelf te werken met gerecycled plastic. Dit project is constant in ontwikkeling, de machines worden online gedeeld en verbeterd door de gemeenschap. Maar welke stappen worden er doorlopen om van plastic tot een nieuwe grondstof en eindproduct te komen?

Grondstof

  • Inzamelen. Om te beginnen heb je plastic nodig dat je kunt recyclen. Dit moet dus apart van ander afval worden ingezameld.
  • Sorteren. Vervolgens moet het plastic worden gesorteerd. Er zijn een heleboel verschillende soorten plastic met elk hun eigen eigenschappen. Deze kunnen dus niet bij elkaar worden gehouden. Er zijn 7 hoofdsoorten plastic die je kunt herkennen aan het recyclelogo (driehoek vorm met pijlen) met daarin een nummer.
  • Wassen. Na het sorteren moet het plastic worden gewassen, je wilt niet dat etensresten of andere viezigheid achterblijft op je ‘nieuwe grondstof’.
  • Drogen. Plastic is erg gevoelig voor vocht, na het wassen moet het plastic worden gedroogd op lage temperatuur om fouten in je toekomstige ontwerp te voorkomen.

Shredder

Nu al het plastic schoon en droog is kan het worden ‘geshred’ tot een nieuwe grondstof. Hierbij wordt het plastic zo klein gemaakt dat het geschikt is om verder te verwerken in een van de volgende machines:

  • Compressionmachine. De compressionmachine verwarmt het plastic in een mal die vervolgens onder druk wordt gezet.
  • Injectionmachine. Complexere mallen kunnen worden geïnjecteerd in deze machine, hier wordt het plastic eerst verwarmd in een loop voordat het in de mal wordt geïnjecteerd.
  • Extrusionmachine. Deze machine kan lange draden van plastic spannen. Het plastic wordt door een schroef door de loop getransporteerd waar het wordt verwarmd, aan het eind zit een nozzle waar het plastic uit komt. Deze nozzle kan variëren van vorm en grootte.

Nabewerking

Als het nieuwe product uit de mal komt kan het worden bewerkt, afhankelijk van de soort plastic kan het bijvoorbeeld worden geschuurd, gepolijst of gefreesd.

Maak kennis met onze machines

CODA Fablab bouwt machines die ieder een eigen rol hebben binnen het recyclingproces. De shredder vermaalt plastic afval tot ruwe grondstof. De extrusion machine spant dunne draden van plastic die je vervolgens kunt gebruiken in een 3D printer. De compression machine verwarmt plastic en perst het hete materiaal in een mal en de injection machine injecteert plastic onder druk in een gietvorm.

Wil je weten hoe deze machines werken? Kom dan naar de Snuffelmiddag in CODA FabLab. Elke woensdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uut.

De bouwtekeningen van onze machines zijn gemaakt door Dave Hakkens en zijn open source beschikbaar. Lees meer over zijn project op www.preciousplastic.com.