Nederland en België

Be J. Birza: Kimono Art

In zijn Kimono Art revitaliseert Be J. Birza (1940) ‘waardeloze’ materie zoals oude fietsbanden en gebruikt papier tot unieke kunstwerken. Kunstrecensent Wim van der Beek over Birza: “Zijn hergebruik levert poëtische beelden op die de vergankelijkheid van het leven benadrukken. Bijna terloops laat de kunstenaar zien dat niets kleurloos, grauw en functieloos is.” Birza ontwerpt zijn kimono’s eerst op de computer. Vervolgens brengt hij het digitale ontwerp over op dun bladlood dat zorgvuldig gekleurd is met verschillende zuren als ijzerchloride, kopernitraat en salpeterzuur.

Be J Birza - Kimono 2014196
Be J Birza - 201440
Be J Birza - Kimono Queen 2-1440

Berdien Nieuwenhuizen: Ikaros

De Nederlandse kunstenaar Berdien Nieuwenhuizen maakt bijzonder nieuw werk voor CODA Paper Art 2015. Boven de ingang van CODA Centrale Bibliotheek bevestigt zij de vleugel van Ikaros. Deze monumentale installatie verbeeldt de menselijke hoogmoed uit de Griekse mythe over de vader Daidalos en zijn zoon Ikaros. Daidalos waarschuwt zijn zoon om met de omgebonden vleugels niet te hoog te vliegen. Maar Ikaros slaat de waarschuwing in de wind en komt te dicht bij de zon. De was in zijn zelfgemaakte vleugels smelt waardoor hij neerstort en verdrinkt.

Berdien Nieuwenhuizen - Ikaros
Berdien Nieuwenhuizen - Schets van Ikaros
Berdien Nieuwenhuizen - Ikaros

Ingeborg Vandamme: Sieraad als herinnering

Ingeborg Vandamme studeerde edelsmeden aan de Gerrit Rietveld Academie. Zij werkt en experimenteert met combinaties van uiteenlopende materialen. Metalen worden gecombineerd met natuurlijke materialen als papier, hout, schelpen en textiel.

Herinneringen vormen het centrale thema in het werk van Ingeborg Vandamme. In haar sieraden verwerkt ze verhalen van verdwijnende folklore en tradities. Soms zit er letterlijk een verhaal of een gedicht verborgen in haar sieraden, zo kun je poëtische handgeschreven liefdesbriefjes aantreffen in haar ringen, hangers of broches.

Ingeborg Vandamme - Connected
Ingeborg Vandamme - Dagboekcollier
Ingeborg Vandamme - Tear Catcher

Tine de Ruysser: Origamigeld

Tine De Ruysser maakt van internationale bankbiljetten prachtige sieraden. Als je haar sieraden uit zou vouwen kun je het geld vervolgens weer gebruiken om boodschappen mee te doen. Net als gouden sieraden pronk je met deze sieraden dus letterlijk met de waarde er van.

De Ruysser startte het project in de Bank of America in Londen om de relatie tussen goud en geld te bevragen. De collectie is van daaruit uitgegroeid en sluit aan bij actuele discussies over geld. Is het echt belangrijk om veel geld te hebben en dat te tonen? Is onze maatschappij te hebzuchtig?

Tine de Ruysser - Dollar Neckpiece
Tine de Ruysser - Dollar Neckpiece

Anne-Mieke Boonstra: Meester boekbindster

Anne-Mieke Boonstra is kunstenares en meester boekbindster. Ze woont en werkt in Apeldoorn. In de jaren tachtig volgde ze een opleiding tot traditioneel handboekbindster bij het Ambachtshuys in Den Haag. Ze vestigde zich daarna als zelfstandig handboekbindster. Vervolgens is ze steeds meer naam gaan maken als multidisciplinair kunstenaar. Haar basis is boekbinden, maar met disciplines als grafisch en ruimtelijk werk, fotografie, acryl- en olieverftechnieken creëert ze nieuwe en verrassende invalshoeken in haar werk.

Anne-Mieke Boonstra - Lovers Companion
Delen via:
Zoek in collecties