Waanzinnige Sier: sieraden en foto's geïnspireerd op werk van Jheronimus Bosch

CODA Museum | 26.03 t/m 21.05.2017

Fabelachtig, intens gedetailleerd en op het waanzinnige af. Zo is het werk van Jheronimus Bosch te omschrijven. Twaalf kunstenaars lieten zich inspireren door zijn werk. Hun sieraden werden vervolgens gedragen door cliënten en medewerkers van Reinier van Arkel; een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Fotograaf Marja Sterck portretteerde hen met de sieraden. Op die manier legde ze de verbinding tussen Jheronimus Bosch en de psychiatrie in Nederland. Want Bosch en de psychiatrie vierden het afgelopen jaar allebei hun vijfhonderdste verjaardag. CODA Museum toont de sieraden en foto’s van 26 maart tot en met 21 mei 2017.

De sieraden zijn gemaakt door Sylvia Blickman, Hilde Foks, Jennifer Hoes, Carla Nuis en Annemiek Steenhuis van het Haarlems Sieraad Collectief. Ook is er werk te zien van kunstenaars uit de omgeving van Den Bosch: Marianne van Heeswijk, Cecil Kemperink, Miriam Slaats, Josja Schepman en Liesbeth van Well. Marja Sterck voegde waarde aan deze sieraden toe door ze te fotograferen op het lichaam van mensen met psychiatrische problemen en hun begeleiders. Dit naar een idee van Toon Michiels, die eerder in zijn fotoboek Zeldzame mensen portretten liet zien van mensen die een bijzonder bestaan leiden.

Liesbeth van Well
Annemiek Steenhuis
Marianne van Heeswijk

Aan Waanzinnige Sier heeft een aantal partijen meegewerkt: CODA Museum Apeldoorn, HSC (concept), MEETS, Margriet Blom (organisatie), individuele deelnemers (sieraden en objecten), Marja Sterck (fotografie), medewerkers en cliënten van Reinier van Arkel (fotomodellen), Coloron Photo Design, Stichting Luster, Stichting Jheronimus Bosch 500 en Stichting Cornelius Roozen Fonds.

Delen via:
Zoek in collecties