CODA ApeldoornMuseum Secret Stones

Secret Stones: een bijzonder collier tijdelijk in CODA

Secret Stones

van 12.09 t/m 22.10.2017 te zien in CODA (ingang CODA Museum)

Als dierenarts komt Jacky van Noort regelmatig in aanraking met dieren die last hebben van blaasstenen en die daaraan geopereerd moeten worden. In haar lezingen over het ontstaan van dergelijke stenen omschrijft ze deze vaak als ‘pijnlijke pareltjes’. Dit bracht haar op het idee om dit te verwerken in een collier: Secret Stones © is van 12 september tot en met 22 oktober te zien in CODA, bij de entree naar CODA Museum.

Het collier is tot stand gekomen vanuit de fascinatie van Van Noort voor de wondere wereld waarin wij leven. Een wereld die zij, als dierenarts en kunstliefhebber, waarschijnlijk vanuit een ander perspectief bekijkt dan vele anderen. Zo staat ze vaak versteld van de grote hoeveelheid en variatie aan steentjes die ze tijdens een operatie om blaasstenen te verwijderen tegenkomt en die ze in haar lezingen als ‘pijnlijke pareltjes’ omschrijft.

Deze vergelijking bracht haar op het idee om deze struviet- of blaasstenen te verwerken in een halssieraad om hiermee het vergelijk ook te visualiseren. Hiervoor heeft ze contact gezocht met een bevriende en zeer bekwame goudsmid, Renée Casparie. Zij vervaardigde dit collier uit zilver, gezet met struvietstenen die afkomstig zijn uit de blaas van een hond.

Secret Stones is bij binnenkomst in CODA Museum te zien.

Delen via:
Zoek in collecties