Lucy Sarneel: Private Territory in Public

English version
Lucy Sarneel in CODA Museum

CODA Museum | 15.01 t/m 09.04.2017

Met de tentoonstelling Private territory in public geeft CODA Museum van 15 januari tot en met 9 april 2017 een mid-career overzicht van het werk van Lucy Sarneel. De wisselwerking tussen het private en het publieke voor zowel de maker als de beschouwer vormt de leidraad.

Sieraad als communicatiemiddel

Sarneel benadert het sieraad als beginpunt van communicatie, als medium dat zowel het sacrale als het alledaagse omvat, als reflectie van tradities en gewoonten, verlangens en interpretaties. Ze heeft een fascinatie voor de oermotieven voor het dragen van sieraden en stelt zich ten doel om iets in haar werk neer te leggen waarmee potentiele dragen zich kunnen identificeren.

Zink als basis voor een spel van kleuren

Kleurrijke elementen, natuurlijke materialen, kunststof en textiel zijn veelal gecombineerd met zink in het werk van Sarneel. De vele uiteenlopende grijstinten van zink vormen een prachtige basis voor kleurrijke elementen. “Ik laat materialen graag spreken, ik geef ze een bestemming en betekenis. De verbeelding van de beschouwer is daarbij een belangrijk ingrediënt; de magische stof.” De combinatie van het grijze zink, de verschillende materialen, de sprekende kleuren en de veelal figuratieve vormen geeft het oeuvre van Sarneel het herkenbare, eigen idioom.

“Zink is een belangrijk materiaal in mijn werk. De grijze kleur associeer ik met de Hollandse luchten, evenals het onderbewuste. Grijs is de lichtkracht tussen zwart en wit, licht en donker, leven en dood.”

 

Workshop Lucy Sarneel

Beeldend kunstenaar Lucy Sarneel geeft zondag 26 februari een lezing en workshop. U bent vanaf 14.30 uur van harte welkom. U kunt zich aanmelden via aanmeldingen@coda-apeldoorn.nl.

Lucy Sarneel - Cradle (2016)
Lucy Sarneel - Cradle (2016)

”Slow art in a fast world”

“Mijn sieraden zijn ‘slow art in a fast world’. Het vraagt om aandacht en concentratie maar verbindt beschouwer en drager in gesprek. De interpretatie van de inhoud, het materiaal en de vorm bepalen de waarden die we eraan toekennen en hoe we het gebruiken. Een sieraad, met zijn relatief kleine invloedssfeer, bevindt zich altijd in de grote wereld. Door het sieraad te tonen en te dragen wordt het private opgeheven terwijl het tegelijkertijd verscherpt wordt.”

Atelier van Lucy Sarneel
Atelier van Lucy Sarneel

Gerrit Rietveld Academie

Lucy Sarneel (Maastricht, 1961) stapt in 1985 over van de traditionele opleiding in Maastricht naar de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Onno Boekhoudt staat op dat moment aan het hoofd van de afdeling Edelsmeden. Zijn benadering van het sieraad als autonoom kunstwerk en een lesmethode die gericht is op het ontwikkelen van de eigen, artistieke beeldtaal sluit naadloos aan op de behoeften van Sarneel. Terwijl veel kunstenaars zich nog altijd proberen te ontworstelen aan de dogma’s van de jaren zeventig, kiest Sarneel voor een grotendeels figuratieve beeldtaal. Niet als reactie op ontwikkelingen in voorafgaande decennia maar als middel om te kunnen communiceren.

Delen via:
Zoek in collecties