De collectie en het nalatenschap van Onno Boekhoudt

CODA museum heeft in 2003 met steun van de Mondriaan Stichting de volledige nalatenschap van Onno Boekhoudt weten te verwerven. Onno Boekhoudt maakte sieraden en objecten. De kunstenaar was ook vele jaren docent aan de Gerrit Rietveld Academie, Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens in Kampen en de Royal College of Art London. Zijn teksten over het sieraad en het lesmateriaal zijn bewaard gebleven in het archief. CODA museum had al een groot aantal sieraden van de kunstenaar door de jaren heen opgenomen in de collectie. Samen vormen de nalatenschap en de collectie een uniek overzicht van het werk van Onno Boekhoudt.

foto: LC/Jan de Boer 1999

Onno Boekhoudt maakte voor ieder sieraad een groot aantal ontwerpschetsen en studies. Maanden kon hij bezig zijn met het maken van schetsen en studies. Het zoeken was belangrijker dan een mogelijk eindresultaat. Zijn werkwijze was associatief: verschillende motieven konden in een reeks (her)gebruikt worden om zo tot een nieuwe combinatie te komen. Onno Boekhoudt ging terug naar de basis van het sieraad. In plaats van een steen te verwerken in een ring toonde hij de lege zetting, materialen bleven dof en een sieraad mocht gedurende het dragen veranderen. Het studiemateriaal werd door Onno Boekhoudt bewaard, gebruikt en hergebruikt in zijn atelier.

Bekijk de collectie van Onno Boekhoudt

De sieraden en archiefstukken van Onno Boekhoudt zijn te vinden op Dutch Jewellery Platform. Daar leest u meer over Boekhoudt en bekijkt u een selectie van zijn werk.

Voor toegang tot het fysieke archief van Onno Boekhoudt kunt u terecht in het kenniscentrum. Hier kunt u de inventaris van het archief bekijken en dossiers aanvragen voor onderzoek. Ook de dia collectie van meer dan 5000 dia’s is toegankelijk. Deze collectie is gedigitaliseerd en op aanvraag te bekijken.

Delen via:
Zoek in collecties