Het vormgevingsarchief van Nicolaas Thuys

CODA heeft het archief van edelsmid en sieradenmaker Nicolaas Thuys (1927-1989) aan de collectie toegevoegd. Het archief van beeldmateriaal, documentatie, ontwerptekeningen en sieraden is via de CODA website en op Dutch Jewellery Platform te bekijken . Thuys maakte in de jaren zestig van de vorige eeuw naam als vormgever en sieradenontwerper. Zijn werk is niet alleen een lust voor het oog maar getuigt ook van groot vakmanschap.

Het vroege werk van Nicolaas Thuys uit de jaren vijftig is rijkelijk gedecoreerd met bloem- en diervormen. Over zijn werk zegt hij: “Wie mijn werk wil verstaan moet er maar naar kijken en meestal nog eens kijken en nog eens kijken.” Zo zien we organische vormen in een intrigerend lijnenspel van holle en bolle vormen. Bij iedere aanblik neem je een veranderde vorm waar. Het werk van Thuys toont zijn voorkeur voor geometrische vormen en edelmetaal als zilver. Een enkele keer werkt hij met staal of perspex. Thuys heeft zich zichtbaar laten inspireren door de werkmethoden van Bauhaus. Dit resulteert in een mathematische opzet, strakke lijnen en eenvoudige vormen.

Nicolaas Thuys

Nicolaas Thuys was niet alleen sieradenontwerper. Als edelsmid ontwierp en vervaardigde hij diverse gebruiksvoorwerpen. Daarnaast maakte hij als beeldhouwer, tekenaar en ruimtelijk vormgever vrij werk. Een enkele keer werkte hij op uitnodiging of in opdracht. Voor een armband ontving hij in 1972 de prijs Vormgeving Nationaal van de Culturele Raad Amersfoort. Thuys volgde zijn opleiding bij het Genootschap voor kunstoefening Arnhem, het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs (IvKNO) te Amsterdam (de huidige Gerrit Rietveld Academie) en de Tekenacademie in Den Haag. Al tijdens zijn opleiding werkte hij voor ateliers in Amsterdam en Den Haag. Hij ontving zijn meesterteken in 1955 en begon zijn eigen bedrijf in Arnhem. Daarnaast was hij docent aan Kunstacademie Minerva in Groningen. Ook was hij lid van de Vereniging van Edelsmeden en Sieraadontwerpers (VES). 

CODA ontsluit digitaal

De sieraden en archiefstukken van Nicolaas Thuys zijn te vinden op Dutch Jewellery Platform - een initiatief van CODA.

Verder is de inventaris van het archief van Nicolaas Thuys online te raadplegen.

Bovendien geeft CODA u toegang tot het fysieke archief van Nicolaas Thuys. In het Kenniscentrum kunt u de inventaris van het archief bekijken en dossiers aanvragen voor onderzoek.

Delen via:
Zoek in collecties