Het vormgevingsarchief Chris Steenbergen

“Edelsmeden is zeer interessant mits men niet van de stelling uitgaat dat een staafje goud met daarachter een speld een sieraad is. Een dergelijk voorwerp kan hoogstens een veredelde veiligheidsspeld zijn.”

-Chris Steenbergen-


CODA heeft het archief van de Amsterdamse edelsmid Chris Steenbergen (1920-2007) aan zijn collectie mogen toevoegen. Steenbergen legde zich toe op het vervaardigen van sieraden en heeft altijd een eigen herkenbare stijl gehad. Zijn sieraden – voornamelijk goud en zilver – trokken een specialistisch publiek aan. Door hun eenvoudige vormen en monumentale uitstraling werden ze ook veel door mannen gedragen.

Christiaan Frederik (Chris) Steenbergen voltooide tijdens de Tweede Wereldoorlog de opleiding edelsmeedkunst aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs te Amsterdam (IVKNO) – de huidige Rietveld Academie – en kreeg in 1946 zijn meesterteken: 7CS. Als zelfstandig edelsmid woonde en werkte hij aan de Leliegracht te Amsterdam. Na zijn opleiding werkte hij korte tijd samen met sieraadontwerpers Archibald Dumbar en Esther Swart-Hudig.

Tentoonstellingen

Steenbergen nam deel aan zowel nationale als internationale tentoonstellingen. Naar aanleiding van zijn 65e verjaardag vond er een overzichtstentoonstelling plaats in Museum Boijmans – Van Beuningen en ter gelegenheid van de oeuvreprijs, die hij in 2000 door het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst kreeg toegekend, was er een solotentoonstelling in het Centraal Museum te Utrecht. Als lid van het Genootschap van Samenwerkende Ambachtskunstenaars (G.S.A.) exposeerde hij zijn sieraden regelmatig. Ook Kunsthandel Ina Broerse (Amsterdam), Galerie Naber (Groningen), Galerie Nouvelles Images en Studio Ton Berends (Den Haag) vertegenwoordigden zijn werk.

Vormgeving

Kenmerkend voor Steenbergens sieraadontwerpen zijn de strakke en eenvoudige vormen die voortkomen uit enkele basisvormen zoals het vierkant, de cirkel en de ellips. In combinatie met goud en zilver verwerkte Steenbergen soms andere materialen zoals gekleurd perspex, eboniet, bergkristal en leisteen. De ontwikkelingen binnen de beeldende kunst werkten door in de vormgeving. Het Bauhaus, de sculpturen van kunstenaars als Henry Moore en Antoine Pevsner en het abstract constructivisme beïnvloedden de ontwerpen. Later was de architectuur een inspiratiebron.

Meer dan sieraden

Steenbergen vervaardigde niet alleen sieraden. Onder andere klokken, toiletgarnituren en tafelcouverts behoren tot zijn oeuvre. Verschillende keren ontwierp hij de improvisatieprijs voor het Internationaal Beiaardconcours en een van zijn bekendste opdrachten is het ontwerp van een pedellenstaf voor de Erasmus Universiteit Rotterdam (1975).

Archief online bekijken

De sieraden en archiefstukken van Chris Steenbergen zijn te vinden op Dutch Jewellery Platform

Verder is de inventaris van het archief van Chris Steenbergen online te raadplegen.

Bovendien geeft CODA u toegang tot het fysieke archief van Chris Steenbergen. In het Kenniscentrum kunt u de inventaris van het archief bekijken en dossiers aanvragen voor onderzoek.

Delen via:
Zoek in collecties