English

Collectie sieraden CODA Museum Apeldoorn

CODA Museum beschikt over twee collecties waarop al meer dan 100 jaar verzameld wordt: een historische collectie en een collectie moderne kunst. Een van de meest onderscheidende onderdelen van de collectie moderne kunst is de verzameling hedendaagse sieraden. De sieradencollectie van CODA telt meer dan 5000 objecten en geeft niet alleen een beeld van de ontwikkelingen in sieraadvormgeving, maar laat ook zien hoe de relatie van het sieraad tot de beeldende kunst, mode, design en vormgeving zich in afgelopen decennia heeft ontwikkeld. Met thematische tentoonstellingen en monografisch presentaties brengt CODA Museum die ontwikkelingen in beeld.

Overzicht actuele tentoonstellingen

Nel Linssen
Onno Boekhoudt
Lucy Sarneel

De huidige collectie sieraden biedt een overzicht van ongeveer 1960 tot heden. Naast het Nederlandse sieraad documenteert de collectie ook conceptuele stromingen uit het buitenland. Werk van Nederlandse ontwerpers als Emmy van Leersum, Gijs Bakker, Onno Boekhoudt, Françoise van den Bosch, Nicolaas van Beek, Marion Herbst, Ruudt Peters staat naast het werk van de Britse Caroline Broadhead en Duitse Dorothea Prühl. Niet alleen gevestigde ontwerpers worden gevolgd maar ook jonge kunstenaars als Gesine Hackenberg, Stephanie Jendis en Constanze Schreiber krijgen de aandacht.

Daarnaast organiseert CODA evenementen als Sieraden met een verhaal. Sieraden met een verhaal sluit aan bij de bijzondere aandacht die CODA Museum schenkt aan sieraden en het moderne sieraadontwerp. CODA vraagt ieder jaar een jonge sieradenontwerper voor dit evenement een sieraad te ontwerpen en te vervaardigen. Voorwaarden zijn dat het sieraad draagbaar moet zijn, geschikt is voor zowel mannen als vrouwen en een bijzondere betekenis heeft.

David Bielander
Alexander Blank
Felieke van der Leest

CODA heeft het initiatief genomen om een applicatie te ontwikkelen waarin gegevens uit de archieven gekoppeld worden aan sieraden uit de collectie van CODA. SNS Reaal Fonds ondersteunt dit initiatief met een financiële bijdrage. Het doel van deze applicatie is het toegankelijk maken van sieradencollecties uit verschillende musea en tegelijkertijd een interactief podium te bieden voor het delen van verhalen over sieraden. Deze proef heeft plaats binnen het nieuwe samenwerkingsverband tussen CODA, het Museum voor Moderne Kunst Arnhem, het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch en het Stedelijk Museum Amsterdam.


Meer informatie over de sieradencollectie van CODA (pdf)

Delen via:
Zoek in collecties