ADO speelgoed

CODA heeft zijn collectie verrijkt met een verzameling van ruim 300 stukken ADO-speelgoed uit de jaren 1925 tot en met 1955 ontworpen door Ko Verzuu. Deze verzameling vertegenwoordigt ongeveer de helft van alle stukken speelgoed die Ko Verzuu voor ADO heeft ontworpen. Naast deze objecten bevat de collectie bovendien belangrijk archiefmateriaal. Bij het ontwerp van het speelgoed liet Ko Verzuu zich inspireren door de grote ontwerpers van zijn tijd, waaronder Rietveld en Mondriaan.

Bekijk welke tentoonstellingen nu te zien zijn in CODA Museum.

Waar is de ADO Collectie te zien?

Een aantal objecten uit de ADO Collectie is nu te zien in CODA Junior. De gehele collectie is online te raadplegen via Collectie Gelderland. 

Bekijk en doorzoek de ADO collectie van CODA Museum op Collectie Gelderland.

Arbeidstherapie

Het sanatorium (verpleeghuis) Berg en Bosch vestigde zich in 1920 in het ‘stiltegebied’ aan de rand van Apeldoorn. Longpatiënten brachten vele maanden in rust door. Wanneer ze uiteindelijk waren hersteld viel de overgang naar het werkende leven hen zwaar. Om de patiënt op deze overgang voor te bereiden ontwikkelde het sanatorium een moderne behandelmethode: arbeidstherapie. Eén van de werkzaamheden die door de patiënten werd verricht was de productie van houten speelgoed. Dat speelgoed kreeg de naam ‘ado’, een afkorting die stond voor ‘arbeid door onvolwaardigen’. In 1962 werd dat omgedoopt tot ‘ADO’ ‘Apart Doelmatig Onverwoestbaar’.

Vormgeving

De belangrijkste aantrekkingskracht ontleent het speelgoed aan zijn ontwerp. Ko Verzuu liet zich bij het ontwerp van de auto’s, treinen, blokkendozen, poppenhuismeubels en spellen inspireren door de grote ontwerpers van De Stijl. Verzuu koos voor zijn speelgoedontwerpen heldere kleuren en strakke vormen. In Berg en Bosch is daarmee in de jaren twintig iets ontstaan dat in cultuurhistorisch opzicht uniek is. Het speelgoed was in de betere speelgoedwinkels in Nederland en bij Metz & Co. en de Bijenkorf te koop.


Grootste collectie

 De collectie is opgebouwd door Guus Verzuu, een zoon van de ontwerper. De aankoop door CODA is mogelijk gemaakt dankzij een ruimhartige subsidie van de Mondriaan Stichting, het SNS Reaal Fonds en een bijdrage van Stichting Vrienden van het Historisch Museum Apeldoorn. Met deze verwerving beschikt CODA over de grootste collectie ADO-speelgoed van Nederland.

Delen via:
Zoek in collecties