GeldersNieuwsFoto 2015

Rias Immink
Rias Immink

14.02 t/m 24.04 | de Verdieping | gratis toegang

De toestroom vluchtelingen, het faillissement van Circus Renz, de Veteranendag, het WK Beach Volleybal, portretten van bijzondere en markante personen… Dit is slechts een kleine greep uit de dertig foto’s die de vakjury nomineerde voor de expositie GeldersNieuwsFoto 2015. De foto’s tonen Gelders nieuws en opmerkelijke of bijzondere gebeurtenissen die in 2015 zijn vastgelegd en gepubliceerd in de media. De foto-expositie is tot en met 24 april gratis te zien in CODA de Verdieping (het verbindingsstuk tussen CODA Museum en CODA Centrale Bibliotheek).

De Juryprijs

De vakjury, onder leiding van oud-politicus en schrijver Jan Terlouw heeft begin februari een keuze gemaakt uit de ingezonden foto's en de winnaar van GeldersNieuwsFoto 2015 aangewezen.

Bekijk de genomineerde foto's die te zien zijn in de expositie.

Koen Verheijden - winnaar GeldersNieuwsFoto 2015

Winnaar GeldersNieuwsFoto 2015

Koen Verheijden is de winnaar van GeldersNieuwsFoto 2015 en wint binnen de categorie Algemeen Nieuws. De jury over deze foto: 'Ontroerende foto die een van de facetten van de vluchtelingenproblematiek mooi vastlegt. De Hollandse dame en de jongens verbeelden twee werelden. Details als de provisorische bedrading en contactdozen tekenen de locatie'.

Theo Kock - Winnaar Kinderjuryprijs
Theo Kock - Winnaar Kinderjuryprijs

Kinderjuryprijs

Naast de vakjury is er ook een kinderjury, bestaande uit leerlingen uit Bredevoort, Apeldoorn en Arnhem/Nijmegen. Zij verkozen op 24 maart de foto van Theo Kock tot winnaar van de Kinderjuryprijs. Op de foto zien we de 3-jarige Mare, waarschijnlijk de jongste vrijwilliger van de Achterhoek.

Tamara Reijers - winnaar Human Interest
Tamara Reijers - winnaar Human Interest

Winnaar categorie Human Interest

Tamara Reijers schoot de winnende foto in de categorie Human Interest: Olifant Buba speelt met 10-jarige verzorgster Sharon Freiwald in Wageningen. Door een nieuwe wet mag Buba niet meer optreden in de piste van Circus Freiwald.

Rob Voss
Rob Voss - Winnaar Kunst, Cultuur en Entertainment

Winnaar categorie Kunst, Cultuur en Entertainment

Rob Voss legt De Zandtovenaar vast die in Apeldoorn het kerstverhaal met zand vertelt. Daarvoor wint hij in de categorie Kunst, Cultuur en Entertainment.

Raphael Drent
Raphaël Drent - winnaar in de categorie Portret

Winnaar Categorie Portret

Yanu van Leeuwen is door het Fonds Gehandicaptensport uitgeroepen tot Sporttalent van 2015. Ondanks de lichamelijke beperking van een kortere arm zwemt hij in Tiel als beste. Raphaël Drent legt zijn moment van overwinning vast en wint daarmee in de categorie Portret.

Broer van den Boom
Winnaar categorie Sport - Broer van den Boom

Winnaar categorie Sport

Broer van den Boom fotografeerde dit duel tussen Robin Pröpper (links) en Anthony Limbombe tijdens de wedstrijd NEC - De Graafschap. Daarvoor wint hij in de categorie Sport.

Winnaar categorie Serie/Reportage: Rias Immink

Hevige rellen in Geldermalsen tijdens de gemeenteraadsvergadering over het opvangen van 1.500 vluchtelingen. Rias Immink maakte een reportage van de gebeurtenissen.

Prijsuitreiking

Omdat het Provinciehuis in Arnhem momenteel wordt verbouwd vond de prijsuitreiking van de vakjury, kinderjury en publieksjury plaats op 31 maart van 19.00 - 21.30 uur in CODA Museum. Juryvoorzitter Jan Terlouw en Jan Markink, Loco-commissaris van de Koning in Gelderland, overhandigden de prijzen aan de fotografen van de winnende foto’s.

GeldersNieuwsFoto is een samenwerkingsproject van de regionale dagbladen de Stentor en De Gelderlander, de provincie Gelderland, Stichting Foto 21 in Bredevoort en CODA.

GeldersNieuwsFoto 2015
Delen via:
Zoek in collecties