Wilhelminaring

Portret Hans van Houwelingen
Wilhelminaring voor Hans van Houwelingen door Truike Verdegaal

23.08 t/m 25.10.2015

CODA Museum en de Stichting Wilhelminaring presenteren in de bijzondere tentoonstelling Sluipweg, waarlangs de dood heeft weten te ontsnappen, een belangrijk werk uit het oeuvre van beeldhouwer Hans van Houwelingen. In 2013 won Hans van Houwelingen de Wilhelminaring voor zijn volledige oeuvre. CODA directeur Carin Reinders en beeldend kunstenaar Jonas Staal openen de tentoonstelling op 30 augustus aanstaande.

De jury van de Stichting Wilhelminaring ziet Van Houwelingen als een belangrijk conceptueel kunstenaar die kunst steeds in het publieke debat weet te plaatsen. Door vragen aan de opdrachtgever te stellen en het publiek bij zijn werk te betrekken, heroverweegt Van Houwelingen de opdracht die hem gesteld wordt. Kunst in de openbare ruimte is voor Van Houwelingen een uniek stedelijk verschijnsel waarbij de ‘ene mens vindt dat de andere iets moet denken’ - ieder kunstwerk is in die zin propaganda. Het gaat hem niet zozeer om de esthetiek van de beeldhouwkunst, maar meer om het maatschappelijk conflict dat een beeld in zich draagt.

Een bekroning op het Oeuvre van Van Houwelingen

De Stichting Wilhelminaring bekroonde het oeuvre van Van Houwelingen in 2013 met de ring die Truike Verdegaal voor hem ontwierp. In de ring zijn twee verstandskiezen van Van Houwelingen verwerkt. Het werk van Verdegaal is eveneens vertegenwoordigd in de collectie van CODA Museum.

Sluipweg

Sluipweg, waarlangs de dood heeft weten te ontsnappen

Sluipweg, is een pad van honderden grafstenen van geruimde graven die Van Houwelingen rondom het voormalig fort Vijfhuizen legde. Het werk refereert niet alleen aan dat wat Van Houwelingen de ‘Nederlandse dodeneconomie’ noemt, maar vormt ook een scherpe kritiek op hoe wij met de dood omgaan. Fort Vijfhuizen maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam, een stelsel van forten en dijken in een ring rondom de stad. De dood heeft het fort nooit bezocht, er vonden nooit oorlogshandelingen plaats, er sneuvelde geen enkele militair. Het ontbreken van de dood inspireerde Van Houwelingen tot Sluipweg, waarlangs de dood heeft weten te ontsnappen. In zijn privéleven werd hij geconfronteerd met de regelgeving en werkwijzen rondom de dood. “De Nederlandse dodeneconomie staat slechts tijdelijk gebruik van een graf voor tien of twintig jaar toe. Het rust zacht dat in veel grafstenen gekerfd staat is maar betrekkelijk. Geen dood is zeker, zo blijkt. Wat betekent het moment waarop de dood ophoudt te bestaan?“ Met die gedachte begon Van Houwelingen een sluipweg aan te leggen, waarlangs de dood heeft weten te ontsnappen. De grafstenen die Sluipweg vormen zijn ter beschikking gesteld door nabestaanden.

Lees meer over de Wilhelminaring

Delen via:
Zoek in collecties