Geslaagde Prehistorische ambachtenmarkt bij CODA

In de steentijd, bronstijd en ijzertijd beschikten mensen over veel vakmanschap. Dat was 12 en 13 september te zien en te beleven bij de prehistorische ambachtenmarkt op het binnenplein van CODA. De ambachtenmarkt sloot daarmee goed aan bij het thema Kunst en Ambacht van de Open Monumentendagen.

De prehistorische ambachtenmarkt was een groot succes. Het prehistorische vakmanschap bleek duidelijk uit de mooie voorwerpen van vuursteen, bot, gewei, boombast, leer, wol en metaal. Bovendien was er een bijzondere demonstratie bronsgieten te zien. In totaal hebben ongeveer 300 mensen de markt bezocht. Gezien het volle en mooie programma van de Open Monumentendagen mag dat gerust een succes genoemd worden.

Ambachtenmarkt
Veel geïnteresseerde bezoekers op de ambachtenmarkt
Zelfgemaakte gereedschappen en gebruiksvoorwerpen zoals ze in de steentijd werden gemaakt
Zelfgemaakte gereedschappen en gebruiksvoorwerpen zoals ze in de steentijd werden gemaakt
Bronsgieten
Om brons te kunnen gieten moet het eerst langdurig worden verhit onder constant blaasbalgen.
Demonstratie bronsgieten
Demonstratie bronsgieten

Zelf aan de slag met kunst en ambacht

Tijdens de ambachtenmarkt ervoer je zelf hoe het is om een elandhuid af te krabben met vuursteen, wol te spinnen, blaasbalgen te bedienen of vuur te maken met een vuurstaal en vuursteen. Daarnaast kon je zelf sieraden maken zoals zelf gegoten tinnen hangers en versierde leren armbandjes.

Tinnen sieraad gieten
Tinnen sieraad gieten
Leren armbandjes versieren
Leren armbandjes versieren

Replica’s van de Prehistorische halssieraden

Op de ambachtenmarkt was de smid aanwezig die replica’s maakt van de Prehistorische halsringen die nu in CODA Museum te zien zijn. Een mooie gelegenheid voor hem om de halsringen nog eens goed te bekijken. Met de metingen die verricht zijn bij de aankomst van de halsringen kan hij goed verder werken aan de replica's.

Voor het maken van de halsringen is echter enorm veel vakmanschap nodig, hoe meer je over het namaken nadenkt des te meer je dat beseft. De halsring met de barnstenen kraal is nog redelijk eenvoudig na te maken, al blijkt zo’n groot stuk barnsteen lastig te vinden. Met name de Wendelring is een waar kunststukje om voor elkaar te krijgen, een meesterproef, ook voor deze ervaren smid. Dus op de ambachtenmarkt waren er nog geen voltooide replica's te zien. Wel diverse proefstukken om de bronssamenstelling te kiezen, de beste smeedtechniek uit te proberen en de juiste afmetingen van het uitgangsmateriaal te bepalen. In de volgende blog veel informatie over hoe de halsringen gemaakt zijn en de vorderingen met de replica’s.

Tekst: Janneke Zuyderwyk, Archeoloog gemeente Apeldoorn

Delen via:
Zoek in collecties