Kinderen kopen zelf kunst tijdens ‘Kunst op je kamer’

Kunst op je Kamer

12.12.2015 tot en met 16.01.2016 | CODA Junior

Van 12 december 2015 tot 16 januari 2016 opent in CODA Museum en Museum Het Valkhof (Nijmegen) een kindergalerie in het kader van het project Kunst op je kamer. Kinderen en jongeren van 4 t/m 18 jaar kunnen daar zelf kunst kopen.

CODA Museum vertoont 15 werken van Nederlandse kunstenaars op A4 formaat, die speciaal voor de kindergalerie gemaakt zijn. Alleen kinderen mogen in de galerie naar binnen. Voor € 45,- kiezen en kopen zij hun eigen echte kunstwerk. Het thema van deze editie is ‘vluchtelingen’ waarbij € 5,- van elk verkocht werk naar Vluchtelingenwerk Nederland gaat.

Unieke werken voor Kunst op je Kamer

Productiehuis Plaatsmaken uit Arnhem heeft 15 Nederlandse kunstenaars gevraagd om een nieuw werk op A4 formaat te maken, geïnspireerd op het thema ‘vluchtelingen’. De 15 werken worden in beperkte oplage gedrukt en zijn zowel in CODA Museum als in Museum Het Valkhof in Nijmegen te zien. De kinderen en jongeren gaan zonder volwassenen de galerie in waar ze zelf een keuze kunnen maken voor een werk. Er zijn daarbij filmpjes van één minuut te zien, waarin de deelnemende kunstenaars een toelichting geven op het gemaakte werk.

Deelnemende kunstenaars

De kunstenaars die deelnemen aan Kunst op je kamer zijn: Harmen Liemburg, David Bade, Gerda ten Thije, Joost Bakker, Mirka Farabegoli, Charlotte Schleiffert, Hester Oerlemans, Vanessa Jane Phaff, Paul de Reus, Wouter van Riessen, Erik Mattijssen, Anan Striker, Kinke Kooi, Louise te Poele en Ada Dispa.

Thema vluchtelingen

Voor deze editie van Kunst op je kamer is het thema ‘vluchtelingen’ gekozen. De kunstenaars hebben dit thema als uitgangspunt genomen bij het maken van hun werk. Tevens is er samenwerking met Vluchtelingenwerk Nederland gezocht. Van elk verkocht werk ontvangt deze stichting € 5,-.

Kunst op je Kamer kleurboek

Voor gevluchte kinderen die net aankomen in Nederland, kan het bekijken en inkleuren van tekeningen een vorm van troost bieden. Tijdens Kunst op je Kamer verschijnt daarom een kleurboek. Het kleurboek wordt door Vluchtelingenwerk Nederland verspreid onder kinderen in asielcentra, het kleurboek is daarnaast verkrijgbaar in CODA Museum en Museum Het Valkhof. De kleurplaten zijn gebaseerd op de 15 kunstwerken van Kunst op je Kamer.

Kunst op je Kamer kleurboek

Kunst op je kamer is een samenwerkingsverband tussen Stichting Productiehuis Plaatsmaken, Museum Het Valkhof, CODA Museum en Vluchtelingenwerk Nederland. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland, Fonds 21 en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Delen via:
Zoek in collecties