English

Into the Zoo - Felieke van der Leest

01.02 t/m 25.05.2015

Into the Zoo

Een schattig biggetje met rode laarzen, een boomkikker met opzichtige pofbroek, Sneeuwwitje met een wolvenkop en een ingebakerde Bambi met prachtige ogen. Allemaal sieraden en objecten van Felieke van der Leest. Prachtig uitgevoerd, veelal goed draagbaar maar nooit zonder verhaal. Soms op het scherpste van de snede maar meestal met een genereuze lach. CODA Museum toont de sieraden en objecten van Felieke van der Leest tot en met 25 mei in de tentoonstelling Into the Zoo.

De sieraden van Felieke van der Leest (1968) laten zich het best omschrijven als draagbare miniatuursculpturen. Wie bijvoorbeeld Haas O’Harix en zijn Zes Worteltjes wil dragen als armband, koppelt de wortelwagentjes los en laat de haas achter. De Zwangere IJsbeermin heeft een prachtig ingebakerd welpje in zich dat goed gedragen kan worden als broche. De namen van haar sieraden zijn schoonheden op zich. Billy Bang, Peace Puffin, Peek-a-Puma; ze zijn rijk aan humoristisch taal- en toonspel, klankherhaling en alliteratie.

Felieke van der Leest geeft het contrast tussen waardeloos en waardevol aan door materialen als plastic te combineren met goud en edelstenen. Zo ironiseert ze ook het conventionele sieraad. Van der Leest: “Mijn sieraden zijn communicatiemiddelen. Als je een hert met gouden zonnebril opspeldt, krijg je aandacht. Terwijl mensen met je praten, kijken ze telkens naar die broche zodat die op enig moment onderwerp van gesprek wordt.”

Half Moonwolf
Half Moonwolf
Billy Bang
Billy Bang
Second Peloton
Second Peloton

Te jong om zelfstandig te genieten van de vrije zomerweken, moest Felieke van der Leest als tiener met haar ouders mee op vakantie. Om zich niet eindeloos te vervelen, bracht ze de van haar moeder geleerde haak- en breitechnieken op de vakantieboot in de praktijk. Toch duurt het nog even voor ze textiel, garen, breien en haken kiest als voornaamste materialen en technieken voor haar werk. Ruudt Peters, sieraadkunstenaar en haar docent aan de Rietveld Academie, merkt op hoe origineel en persoonlijk een haakwerkje op haar tafel is. Hij spoort haar aan dit te gebruiken in haar werk. Felieke van der Leest studeert in 1996 af met een collectie die bestaat uit sieraden die allemaal genaaid, gehaakt of gebreid zijn.

Delen via:
Zoek in collecties