Henk Erkelens

Henk Erkelens, een overzicht

08.11.2015 t/m 31.01.2016 | de Verdieping/Kenniscentrum

De schilderijen van Henk Erkelens tonen geometrische vormen in lichte en donkere kleurtonen binnen eenzelfde kleurgamma. Zijn werken zijn opgebouwd uit verschillende materialen. De diverse lagen op het doek maken het tot reliëfschilderingen. De tentoonstelling in CODA toont van 8 november tot en met 31 januari een selectie sculpturen en schilderijen. Henk Erkelens: “Wat ik in mijn schilderijen probeer te doen is het essentiële weergeven van de levenstekenen die mensen achterlaten. De mens laat sporen na, die sporen zoek ik op en geef ik weer in mijn werk”.

Geobsedeerd door klei begint Henk Erkelens (1937-2011) in de jaren tachtig klei te mengen met kunsthars, cement, acrylaat en pigmenten. Een enkele keer verwerkt hij ook koper. De vormentaal die hij met deze materiaalcombinaties ontwikkelt, is geïnspireerd op zijn reizen en woonomgeving. In de laatste jaren van zijn leven is dat het laaggebergte van Limousin, Frankrijk. Het geërodeerde landschap, het oergesteente, de rust en de intense kleuren van de natuur vormen in combinatie met de kerkjes en eeuwenoude fresco’s een belangrijke inspiratiebron. Ook etnografica is van invloed op zijn werk.

Henk Erkelens
Henk Erkelens
Henk Erkelens - Sieraad

Klei als symbool van vergankelijkheid

Voor het vervaardigen van zijn sculpturen gebruikt Erkelens objets trouvés, ijzer, touw en klei. In de loop der tijd wordt zijn werk meer figuratief en anekdotisch. Erkelens erkent in zijn werk schoonheid na te streven. De dagelijkse gruwelijkheid van het nieuws moeten volgens hem een tegenhanger hebben. Een titel geeft hij zijn werk daarbij niet. Hij laat de toeschouwer liever alle vrijheid om het werk op zich te laten inwerken en een eigen werkelijkheid en verhaal te geven. Erkelens: “Ik wil de schoonheid van het vergankelijke laten zien want dat is wat de eeuwigheid benadert. De vergankelijkheid met steeds in zich besloten het nieuwe begin. De eeuwige kringloop. Zand en klei ontstaan na vele eeuwen en is miljoenen jaren oud. Het is de laatste vorm. Na klei komt er niets meer. In klei hebben mensen zich altijd uitgedrukt. Klei is het symbool van vergankelijkheid maar vergaat zelf niet. Klei vereeuwigt.”

Boek Henk Erkelens

Over Henk Erkelens

Henk Erkelens was in de jaren vijftig van de vorige eeuw werkzaam als keramist, kunstschilder en tekenaar. Na zijn opleiding aan de Vrije Universiteit is hij werkzaam als schilder en tekenaar. Als docent tekenen geeft hij les aan de Koninklijke Scholengemeenschap en creatief centrum De Doekom in Apeldoorn, voorloper van het huidige Markant. Zijn eerste expositie heeft hij in 1968 in de Apeldoornse bistro Le Philosophe waar Joop Braakhekke destijds de scepter zwaait. Erkelens exposeert niet alleen in Nederlandse musea en galeries maar ook in Duitsland, België, Denemarken en Frankrijk. Vanaf 1995 woont hij in Frankrijk. Hier overlijdt hij in september 2011.

Boek over Henk Erkelens

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling is een boek verschenen over het leven en oeuvre van de kunstenaar: Henk Erkelens, een doorgaande ontwikkeling. Dit boek is te koop in de Museumwinkel of te bestellen via Info@brehler.net

Delen via:
Zoek in collecties