CODA ApeldoornMuseumArchief2014 Sporen in het landschap
English

Sporen in het landschap

Het geheim van de Gelderse grafheuvels

28.01 t/m 21.04.2014

Archeologische vondsten vertellen bijzondere verhalen uit een ver verleden. Zo zijn de grafheuvels op de Veluwe archeologische monumenten uit de prehistorie die nu nog zichtbaar zijn in het landschap. En dat niet alleen. De vondsten die hier gedaan zijn, geven inzicht in het leven, de gebruiken en de rituelen van de prehistorische bewoners. CODA brengt deze bijzondere verhalen uit het verleden samen in de tentoonstelling.

De Veluwe is de meest grafheuvelrijke regio van Nederland. Met ongeveer 150 bekende grafheuvels behoort Apeldoorn samen met de gemeenten Ermelo en Epe tot de top 3.

Door een samenwerking van CODA met het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden en de gemeentearcheoloog van Apeldoorn wordt deze schatkamer geopend voor een breed publiek.

Bezoekers in de tentoonstelling Sporen in het landschap
Bezoekers in de tentoonstelling Sporen in het landschap
Grafheuvels bij de Echoput (Tekening: Mikko Kriek)

Grafheuvels
In de tentoonstelling wordt het verhaal verteld van dertien bijzondere grafheuvellocaties op de Veluwe; van de eerste wetenschappelijke opgraving in het Vanenbosch bij Hoog Soeren en het krijgersgraf bij Bergsham in Barneveld tot het grootste urnenveld op de Groevenbeekse heide bij Ermelo.

Het uitzonderlijk goed bewaarde dubbelgraf uit een grafheuvel bij Niersen vormt de meest spectaculaire vondst die in deze tentoonstelling te zien is.

Rituelen
Grafheuvels geven ons kennis over de rituelen van mensen die duizenden jaren geleden op de Veluwe woonden en hun doden op een zorgvuldig uitgekozen plek begroeven. De tentoonstelling laat dit zien aan de hand van voorbeelden uit verschillende tijden.

Grafgiften Barneveld


Waarom legde men de dode op een bepaalde manier neer in het graf? Welke conclusies kun je trekken uit de voorwerpen (grafgiften) die iemand meekreeg?

Opmerkelijk is dat vele tientallen grafheuvels tussen Epe en Vaassen op een kilometerslange lijn liggen. Wat is de betekenis hiervan? En hoe is dit op andere plekken op de Veluwe?

Opgravingen bij het Uddelermeer

Opgravingen
De eerste professionele grafheuvelopgraving in Nederland vond plaats in 1906 in Apeldoorn. Jan Hendrik Holwerda (1873-1951) groef toen op uitnodiging van koningin Wilhelmina in de buurt van Hoog Soeren een grafheuvel op.

Sinds 2006 wordt er nieuw grafheuvelonderzoek in Apeldoorn en op de Veluwe uitgevoerd door de Universiteit van Leiden, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Rijksmuseum van Oudheden en de gemeente Apeldoorn. Dit nieuwe onderzoek, Ancestral Mounds (Grafheuvels), vormt de aanleiding voor deze tentoonstelling en krijgt in de expositie ruime aandacht.

Bezoekers in de tentoonstelling Sporen in het landschap
Bezoekers in de tentoonstelling Sporen in het landschap

Reportage Omroep Gelderland

Omroep Gelderland maakte naar aanleiding van deze tentoonstelling een reportage met archeoloog Masja Parlevliet:

Uitgave

Het recent archeologisch onderzoek door de Universiteit Leiden heeft al enkele publicaties opgeleverd. Voor het onderzoek bij de Echoput wordt een publieksvriendelijke versie geschreven: Echo’s uit de IJzertijd: een grafheuveltweeling bij Apeldoorn, Evert van Ginkel, € 12,50, ISBN 9789088902185.


Adres en routebeschrijving               Openingstijden              Tarieven                Tentoonstellingsoverzicht

Delen via:
Zoek in collecties