English
English

Natuurkracht

Beeldende kunst en sieraden geïnspireerd door bomen en bos

02.05 t/m 07.09.2014

Natuurkracht
Foto: Jasper de Beijer


De tentoonstelling Natuurkracht biedt een brede selectie werken die de natuur als uitgangspunt of thema hebben. Het getoonde werk is in Nederland of door Nederlandse kunstenaars gemaakt in de afgelopen drie decennia, waarbij de nadruk ligt op het afgelopen decennium.


CODA directeur Carin Reinders heeft samen met gastcurator Ward Schrijver een zeer diverse tentoonstelling samengesteld met werk van 39 kunstenaars. Reinventing Nature, een retrospectief van sieraden van Terhi Tolvanen dat eveneens geïnspireerd is op het thema natuur, maakt onderdeel uit van deze tentoonstelling.

Natuurkracht laat ook sieraden zien van andere beeldend kunstenaars en ontwerpers. Daarnaast zijn er sculpturen, foto's, tekeningen en schilderijen van diverse Nederlandse kunstenaars te zien.

Zaalfoto Natuurkracht
Alle zaalfoto's: Sushilla Kouwen
Zaalfoto Natuurkracht

Het enige dat telt in de natuur is de cyclus van het leven. Geen boom zal kunnen overwegen melancholiek of dreigend te zijn, geen bloemenveld dat zichzelf decoratief of sprookjesachtig vindt. Het is de mens die het betekenissen als deze toedicht. Armando's Schuldig Landschap is uit de recente Nederlandse kunstgeschiedenis waarschijnlijk het meest treffende voorbeeld.

De (kunst)geschiedenis bewijst dat de natuur zich uitstekend leent als metafoor. Vanaf het eind van de vorige eeuw, was de natuur als thema en uitgangspunt heel bruikbaar om een breed spectrum aan ideeën en emoties te verbeelden. Een groot aantal kunstenaars heeft zich laten inspireren door het thema natuur, daarbij profiterend van de eindeloze zeggingskracht en mogelijkheden van de natuur.

Zaalfoto Natuurkracht
Zaalfoto Natuurkracht

Exposerend kunstenaars

Alexander Blank, Anne Wenzel, Anoek Steketee, Armando, Bettina Speckner, Bruce Metcalf, Cuny Janssen, Erik Mattijssen, Erik Odijk, Evert Nijland, Fons Haagmans, Francis Willemstijn, Frank van Hemert, Georg Dobler, Gijs Assmann, Guido Geelen, Hannah van Bart, Hans van Hoek, Helena Lehtinen, Heringa/Van Kalsbeek, Jasper de Beijer, Jeroen Vinken, Joost van den Toorn, Juul Kraijer, Kim Boske, Klaus Baumgärtner, Konrad Mehus, Levi van Veluw, Lucy Sarneel, Margriet Smulders, Mari Ishikawa, Mat van der Heijden, Misha de Ridder, Nik Christensen, Piet Warffemius, Sjoerd Buisman, Terhi Tolvanen, Tom Claassen en Toon Teeken

Bijzondere natuurreis voor kinderen door de tentoonstelling

Speciaal voor kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar (groep 5 t/m 8) hebben we een opdrachtenboekje bij deze tentoonstelling samengesteld. Maar natuurlijk kan iedereen – jong en oud – met dit boekje door de tentoonstelling lopen om zo het kijkplezier te vergroten. Het gaat er vooral om wat jij van het kunstwerk vindt en hoe jij het beleeft. De vragen helpen je om (anders) naar de kunstwerken te kijken. Naast het beantwoorden van vragen, zijn er ook teken- en knutselopdrachten in het boekje opgenomen waarvoor je een koffertje met materialen kunt ophalen bij de balie in CODA Museum.

Ga jij ook met ons mee op natuurreis?
Je kunt het boekje hieronder alvast downloaden, maar je kunt natuurlijk ook een exemplaar bij onze museumbalie vragen. Neem je het boekje zelf mee, vergeet dan niet om bij de balie de koffertjes op te halen.

Opdrachtenboekje (pdf)
Bijlagen (pdf)

Graag tot ziens in CODA!

Jasper de Beijer
Jasper de Beijer - Cahutchu #09


Adres en routebeschrijving               Openingstijden              Tarieven                Tentoonstellingsoverzicht

Delen via:
Zoek in collecties