English

De sieraden van Annie Brouwer-Korf

Een bijzondere en persoonlijke collectie

06.04 t/m 25.05.2014

Annie Brouwer-Korf
Annie Brouwer-Korf (foto: Ans Dekkers Fotogravin ®)

 

Het begon in 1977 met een weddenschap tussen Annie Brouwer-Korf en haar man Hans Brouwer waarbij de afspraak was dat de verliezer de winnaar een sieraad cadeau zou doen. Annie verloor en kocht voor haar man een zilveren armband bij Galerie Marzee in Nijmegen waar zij toentertijd gemeenteraadslid was en later wethouder werd. De weddenschap was het begin van een rijke en gevarieerde verzameling sieraden die allemaal een – vaak persoonlijk – verhaal vertellen.

Annie Brouwer bouwde haar collectie sieraden in de jaren na de weddenschap uit. Een aankoop werd vaak bepaald door liefde op het eerste gezicht waarbij zij vooral aandacht had voor de vorm en de manier waarop het sieraad gemaakt was. Galerie Marzee in Nijmegen bleef bij de vorming van de collectie steeds een belangrijke rol spelen.

Bijzonder in de collectie zijn de eigentijdse sieraden die kunstenaar en sieraadontwerper Annelies Planteijdt vervaardigde van de klassieke sieraden van de moeder van Annie Brouwer. De tentoonstelling biedt ruim plaats aan deze unieke en bijzondere sieraden. In de periode dat Annelies Planteijdt werkte aan deze sieraden werd Annie Brouwer ernstig ziek. De sieraden van Planteijdt hebben haar troost en moed gegeven in deze moeilijke periode.

Sieraden Annelies Planteijdt (foto's Galerie Marzee)

Annelies Planteijdt
Golvenarmband
Annelies Planteijdt
Collier 'Mijn moeders jaren'
Annelies Planteijdt
Ringetjesring met reliëf

Naast de sieraden van Annelies Planteijdt laat de tentoonstelling werk zien van onder anderen Hans Appenzeller, Gijs Bakker, Laura Bakker, Iris Bodemer, Onno Boekhoudt, Françoise van den Bosch, Mecky van den Brink, Petra Hartman, Maria Hees, Marion Herbst, Stephanie Jendis, Rian de Jong, Beppe Kessler, Nel Linssen, Ruudt Peters, Katja Prins, Philip Sajet, Lucy Sarneel, Etsuko Sonobe, Salima Thakker en Frank Tjepkema.

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met galerie Marzee in Nijmegen en is op 6 april geopend door Marjan Unger.

Boek De sieraden van Annie Brouwer-Korf

Publicatie: De sieraden van Annie Brouwer-Korf

Bij deze tentoonstelling is onlangs een prachtige publicatie verschenen. Het boek is een initiatief van Hans Brouwer, echtgenoot van Annie Brouwer-Korf. Redactie en fotografie waren in handen van Galerie Marzee, Nijmegen. Montse Hernández i Sala tekende voor het grafische ontwerp.

Gedurende de looptijd van de tentoonstelling is het boek te koop in CODA Winkel en de CODA webshop voor € 29,-. Een exemplaar is ook te bestellen via ahbrouwerkorf@gmail.com.

Over Annie Brouwer-Korf

Annie Brouwer-Korf

Politica (PvdA) Annie Brouwer-Korf (Groningen, 19 juli 1946) was van 1999 tot 2008 burgemeester van de gemeente Utrecht. Daarvoor was zij burgemeester van Zutphen en Amersfoort. Ze begon haar carrière als gemeenteraadslid in Nijmegen en werd daarna in de Waalstad wethouder. Brouwer-Korf was op 23 mei 1977 een van de passagiers van de trein die bij De Punt gekaapt werd. Ze was toen drie maanden zwanger. Op 5 juni werd ze samen met een ander zwangere vrouw vrijgelaten. De kaping bij De Punt en de onderliggende problematiek was voor Brouwer-Korf aanleiding de politiek in te gaan. Zij ging in 2007 met pensioen maar zij is nog altijd actief in diverse raden en commissies. Annie Brouwer-Korf is gehuwd met Hans Brouwer en zij hebben twee kinderen.

Sieradencollectie CODA Museum

CODA Museum beschikt over twee collecties waarop al meer dan 100 jaar verzameld wordt: een historische collectie en een collectie moderne kunst. Een van de meest onderscheidende onderdelen van de collectie moderne kunst is de verzameling hedendaagse sieraden. Deze sieradencollectie geeft niet alleen een beeld van de ontwikkelingen in sieraadvormgeving, maar laat ook zien hoe de relatie van het sieraard tot de beeldende kunst, mode, design en vormgeving zich in afgelopen decennia heeft ontwikkeld. Met thematische tentoonstellingen en monografische presentaties brengt CODA Museum die ontwikkelingen voortdurend in beeld. De sieradencollectie van CODA telt ruim 4000 objecten.

Meer informatie over de sieradencollectie

Delen via:
Zoek in collecties