English

Slaapwandelaars en zielsverwanten

Schilderijen, tekeningen en grafisch werk van Rinke Nijburg

27.04 t/m 23.06.2013

De wereld tussen dromen en ontwaken is al eeuwenlang een belangrijk thema en inspiratiebron in de beeldende kunst. Het dromen, het moment van ontwaken en de staat van zijn van bijvoorbeeld de slaapwandelaar fascineerden al menig kunstenaar. Het werk van beeldend kunstenaar Rinke Nijburg (1964) ontstaat eveneens in dit rijk tussen droom en werkelijkheid. Onder de poëtische titel Slaapwandelaars en zielsverwanten toont CODA Museum zijn bijzondere werk.

Slaapwandelaars en zielsverwanten

Rinke Nijburg laat zich voornamelijk inspireren door filosofie in brede zin, de oude Hollandse meesters en de grootheden uit de Italiaanse schilderkunst. De laatste jaren zijn ook oosterse religies als het boeddhisme en hindoeïsme inspiratiebronnen. Het werk van Nijburg brengt religie, filosofie, mythologie, strips, sprookjes en maatschappelijke actualiteiten samen in een bijzondere en rijke wereld die de toeschouwer voortdurend fascineert.

Het werk van Nijburg boeit en maakt nieuwsgierig. Insecten, en dan vooral vlinders, hebben een belangrijke plek in het werk van Nijburg. Ze verbeelden metamorfose, transfiguratie en wedergeboorte maar voor de kunstenaar zijn de vlinders vooral het symbool van vervreemding.

Tatoeages

Een reeks werken laat mensfiguren op de rug zien. We krijgen een beeld van lichaamsbouw en leeftijd maar verder is de afgebeelde persoon anoniem. De toeschouwer kijkt over zijn of haar schouder mee de wereld in terwijl vooral de tatoeageachtige afbeelding op de rug de aandacht trekt.

Rinke Nijburg gebruikt tatoeages om het innerlijk leven van de afgebeelde persoon aan de buitenwereld te tonen. Om het zachte, schilderachtige effect van een tatoeage te bereiken, werkt de kunstenaar met kleurpotlood, houtskool en pastelkrijt.

Rinke Nijburg

Rinke Nijburg (Lunteren, 1964) studeerde beeldende kunst aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem (1982-1987), aan Ateliers Arnhem (1990-1991) en aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam (1993-1994). Met zijn werk won hij een aantal prijzen waaronder Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst, de Prix de Rome Grafiek, de Gelderland Grafiekprijs en in het voorjaar van 2012 de Duits-Nederlandse Grafiekprijs. Naast zijn werkzaamheden als schilder en grafisch kunstenaar schrijft hij essays.

Rinke Nijburg heeft zich met zijn opvattingen over filosofie en religie duidelijk gepositioneerd en maakt beide tot thema van zijn werk. Een scheiding is voor hem ondenkbaar. Rinke Nijburg: ‘Kunst en religie zijn voor mij als een Siamese tweeling.’

De tentoonstelling en publicatie Slaapwandelaars en zielsverwanten werden samengesteld naar aanleiding van het feit dat Rinke Nijburg in 2012 de Duits-Nederlandse Grafiekprijs won. CODA directeur Carin Reinders was een van de juryleden van de Nederlands-Duitse Grafiekprijs en mede-initiator van deze tentoonstelling met recent werk van Nijburg. Slaapwandelaars en zielverwanten was eerder te zien in Stadtmuseum Borken, Duitsland.

Publicatie

Naar aanleiding van deze tentoonstelling en het winnen van de Duits-Nederlandse Grafiekprijs is de publicatie Slaapwandelaars en zielsverwanten verschenen. Het rijk geïllustreerde boek is te koop in CODA Winkel en kost slechts € 20,-.

Openingswoord

Om te beginnen; een droom. Een avond lang had ik gelezen en gekeken in “Slaapwandelaars en zielsverwanten” de catalogus die deze bijzondere tentoonstelling van Rinke Nijburg begeleidt. ’s Nachts kwamen de beelden boven. Ik zag de mannen en vrouwen zoals Nijburg ze vaak tekent en schildert: met hun rug naar de kijker, turend  in een verte; een verleden óf een vooruitzicht.

Schrijver en recensent Mischa Andriessen aan het woord tijdens de officiéle opening van de tentoonstelling op donderdag 25 april.

U kunt het complete tekst van het openingswoord hier downloaden/lezen (pdf).

Delen via:
Zoek in collecties