CODA ApeldoornMuseumArchief2013 GeldersNieuwsFoto 2012

GeldersNieuwsFoto 2012             

02.02 t/m 14.04 2013

Een grote bosbrand bij Radio Kootwijk, de Apeldoornse muzikant Henri van Werven die vier dagen voor zijn dood nog één keer als gitarist het poppodium betreedt, jonge everzwijntjes, een schaapskudde in de vroege ochtendzon en een ouder echtpaar dat nieuwsgierig naar een elektrische auto kijkt. Deze en andere Gelderse (nieuws)feiten en opmerkelijke of bijzondere gebeurtenissen uit afgelopen jaar zijn te zien in deze tentoonstelling.

De negende editie van GeldersNieuwsFoto laat beelden in diverse genres en categorieën zien. Het algemene nieuws, sport, natuur, kunst en cultuur, human interest en portretten maken ook dit jaar onderdeel uit van de wedstrijd en tentoonstelling in CODA.

Fotografen van regionale en landelijke media werden dit jaar voor het eerst gevraagd ook een journalistiek reportage over een Gelders (nieuws)onderwerp in te sturen. De organisatie hoopte met deze uitbreiding meer inzendingen te krijgen. En dat heeft effect gehad! Er zijn ruim vierhonderd foto’s ingestuurd. De journalistieke reportage leverde maar liefst zesendertig fotoseries op. Vijftien fotografen deden voor het eerst mee aan deze wedstrijd. In totaal stuurden 45 fotografen één of meerdere beelden in.

Genomineerde foto's

Winnaar vakjury

Theo Kock heeft de beste Gelderse nieuwsfoto van 2012 gemaakt. De fotograaf won met de foto van voetballer Rogier Meijer die na afloop van de wedstrijd De Graafschap - Den Bosch getroost wordt door zijn dochtertje. De Graafschap degradeert. De foto werd ook eerste in de categorie Sport.

Theo Kock | Vakjury

Winnaar publieksjury en winnaar kinderjury

De publieksprijs ging naar Cees Baars. Hij fotografeerde een schaapskudde die in de zeer vroege ochtendzon vertrekt op weg naar Arnhem, als protest tegen de bezuinigingen.

De kinderjury koos voor de foto van Eric Brinkhorst. De foto toont Henri van Werven, een terminaal longkankerpatiënt die voor zijn dood nog eenmaal als gitarist op het podium wilde staan met zijn oude band Booze.

Cees Baars | Publieksjury
Eric Brinkhorst | Kinderjury

Categoriewinnaars

De categoriewinnaars zijn:
Wiliam Hoogteyling voor Human interest, Sjef Prins voor Natuur, Bert Beelen voor Algemeen nieuws, Koen Verheijden voor Portretten, Gerard Verschooten voor Kunst, Cultuur en Entertainment en Theo Kock voor Sport.

Wiliam Hoogteyling | Human interest
Sjef Prins | Natuur
Bert Beelen | Algemeen nieuws
Koen Verheijden | Portretten
Gerard Verschooten | Kunst, Cultuur en Entertainment
Theo Kock | Sport

Winnende journalistieke reportage

Fotograaf Flip Fransen maakte een journalistieke reportage van kersenstalletjes in de Betuwe. Sinds jaar en dag worden op vele plaatsen in de Betuwe tijdens oogsttijd, kersen vanuit zelf geknutselde bouwwerkjes direct aan de boomgaard verkocht. Het levert een bonte verzameling foto's van deze stalletjes op. Hieronder een selectie.

GeldersNieuwsFoto

GeldersNieuwsFoto is een samenwerkingsproject van de regionale dagbladen de Stentor en de Gelderlander, de provincie Gelderland, Stichting Foto 21 in Bredevoort en CODA te Apeldoorn.  GeldersNieuwsFoto wordt gesponsord door CameraTools uit Apeldoorn.

Delen via:
Zoek in collecties