ADO Collectie CODA Apeldoorn

ADO collectie, CODA Apeldoorn

15.01.2017 t/m 28.05.2017 | CODA Museum

Voor liefhebbers van het hedendaags ontwerp, verzamelaars en inwoners van Apeldoorn staat de naam ADO voor de kleurrijke collectie houten speelgoed die in de jaren 1925-1955 ontworpen is door Ko Verzuu. Deze collectie is niet alleen onlosmakelijk verbonden met een stuk lokale geschiedenis, maar raakt ook aan de vernieuwingen in de kunst in de eerste helft van de 20ste eeuw. Recentelijk is een prachtige publicatie verschenen over de CODA collectie ADO speelgoed. Daarnaast sluit CODA aan op het themajaar ‘2017: 100 jaar De Stijl’ met deze expositie van een beperkte selectie uit de eigen ADO collectie en diverse activiteiten. Het boek (€ 24,95) is te koop in CODA Winkel

Sanatorium Berg & Bosch

De ADO collectie legt een prachtige verbinding tussen twintigste-eeuws modern design, De Stijl én een interessant hoofdstuk in de geschiedenis van Apeldoorn. Het noodsanatorium voor tuberculosepatiënten dat aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd werd in de Soerense bossen had een innovatief geneeskundig concept waarvoor ook internationaal belangstelling bestond. Bovendien bleek geneesheer-directeur Willem Bronkhorst een cultureel ondernemer ‘avant la lettre’. Hij ontwikkelde een nazorgprogramma dat resulteerde in significant betere kansen op re-integratie in de samenleving. Dat programma was minstens zo innovatief als zijn medische aanpak. Er werd in werkplaatsen een collectie houten speelgoed gemaakt waarvoor een commerciële markt gezocht én gevonden werd. Het speelgoed kreeg de merknaam ADO (Arbeid Door Onvolwaardigen) en werd vanaf de start opgemerkt door warenhuizen als Metz & Co en de Bijenkorf in Amsterdam waar het dan ook goed verkocht werd.

Sanatorium Berg & Bosch

ADO Collectie, CODA Apeldoorn

In het boek ADO collectie, CODA Apeldoorn wordt vooral aandacht besteed aan de beginjaren van het ADO speelgoed; de periode waarin ontwerper Ko Verzuu de leiding had over de werkplaatsen. Na zijn vertrek in 1955 werd de productie gecontinueerd. De licentie werd in 1962 voor een symbolisch bedrag van 1 gulden overgedragen aan de Stichting Sociale Werkvoorziening Zeist. De letters ADO worden van een andere, meer neutrale betekenis voorzien: Apart, Doelmatig, Onverwoestbaar. De productie van ADO speelgoed werd in 2006 vanuit bedrijfseconomische redenen gestopt. CODA verwierf de ADO collectie van ontwerper Ko Verzuu in 2009 met financiële steun van het Mondriaan Fonds, SNS REAAL Fonds en de Vereniging MuseumVrienden van CODA. In de CODA collectie zijn alle categorieën speelgoed goed vertegenwoordigd: auto’s, meubels, poppenhuizen en blokkendozen. In november 2016 kon CODA een ADO blokkenkar en een verzameling poppenhuismeubeltjes aan de collectie toevoegen.

Boek

Publicatie ADO Collectie, CODA Apeldoorn | € 24,95 | ISBN 9789462288065 | te koop in CODA Winkel en Webwinkel.

ADO
Foto: Gerhard Witteveen
ADO
Foto: Gerhard Witteveen
ADO
Foto: Gerhard Witteveen
Delen via:
Zoek in collecties