Eerste museale presentatie Gem Kingdom in CODA Museum

Gem Kindom

Een overzicht van 25 jaar sieraden en kunstobjecten

31.05 t/m 25.10.2015

CODA Museum toont een unieke eerste museale presentatie van het Nederlandse Gem Kingdom ter ere van 25 jaar sieraden en kunstobjecten van ontwerpers Bernard Jongstra en Johanna Titselaar. Jongstra en Titselaar zijn een van de eerste ontwerpers die naam wisten te maken als ontwerpers van het modesieraad. Gem Kingdom sluit aan bij de ambitie van CODA Museum om zich te profileren als het sieradenmuseum van Nederland.

Na 25 jaar Gem Kingdom kent het label grote internationale bekendheid en worden de sieraden over de hele wereld verkocht en gedragen. In CODA Museum worden diverse werken gepresenteerd die een beeld schetsen van de ontwikkeling die Gem Kingdom, haar ontwerpers en collecties de afgelopen 25 jaar hebben doorgemaakt. Het resultaat is de overzichtstentoonstelling Gem Kingdom, de eerste tentoonstelling voor CODA Museum als podium voor het modesieraad.

De start van Gem Kingdom

Het succesverhaal van Gem Kingdom begint met hun eerste collectie uit 1990. De sieradencollectie die gebaseerd was op de pracht van Byzantijnse juwelen trok onmiddellijk de aandacht in binnen- en buitenland. Ter ere van deze collectie werd een unieke juwelenshow georganiseerd bij galerie Intermezzo in Dordrecht. Grote colliers en accessoires van lood, keramiekscherven en handgeschilderde glaskralen werden door fraai getrimde wedstrijdpoedels aan het publiek geshowd en stonden garant voor veel bewondering.

Ontdek Gem Kingdom in CODA Museum

Happy Baby statues

Een van de deelcollecties die vooral bijzondere waardering geniet in het buitenland zijn de zogenaamde Happy Baby kettingen en Baby Statues. Deze karakteristieke babyfiguren zijn gebaseerd op de bekende Amerikaanse Kewpie doll (1909). De grote populariteit van deze collectie in Azië komt voort uit het feit dat de Happy Babies als verzamelobjecten worden gezien. De Kewpie is op haar manier een nieuw soort symbool van de hedendaagse maatschappij.

Baby Statues

Sieraden voor Michiel de Ruyter

Naast modesieraden maakt Gem Kingdom bijzondere stukken voor artiesten en speelfilms. Voor de recente Nederlandse epische speelfilm over het leven van Michiel de Ruyter werd voor een groot deel van de cast monumentale ambtsketens ontworpen. Van oudsher symbolische wapenschilden en ordetekens uit de 17e eeuw golden als belangrijke uitgangspunten voor deze unieke filmstukken. Zo droeg Michiel de Ruyter (Frank Lammers) een door Gem Kingdom ontworpen en vervaardigde ketting met een leeuw met zeven pijlen als symbool voor de zeven provinciën.

Delen via:
Zoek in collecties