CODA ApeldoornEducatie Taalhuis Apeldoorn

Taalhuis Apeldoorn

Taalhuis Apeldoorn

Onder de paraplu van het Taalhuis willen de Taalhuispartners – Stimenz, de gemeente, het UWV, Leren en Werken, TopTaal en Aventus - laaggeletterden te hulp schieten. Maar ook buitenlanders die Nederlands willen leren en vrijwilligers die Nederlands geven kunnen bij het Taalhuis terecht voor tips, adviezen en lesmateriaal. Vrijwilligers kunnen zich opgeven voor een training ‘Nederlandse les geven’. Vanaf 16 januari 2017 is er iedere maandagochtend van 10.00-12.00 Taalhuisspreekuur in CODA Centrale Bibliotheek.

Openingstijden Taalhuis

Taalhuisspreekuur | Maandag 10.00 -  12.00 uur | CODA Centrale Bibliotheek

U kunt ook op afspraak langskomen door te mailen met taalhuis@apeldoorn.nl.

Taalpunten en Makkelijk Lezen Pleinen

Het Taalhuis stelt de Collectie van het Taalpunt ter beschikking aan vrijwilligers en mensen met een taalvraag en geeft adviezen over lesmateriaal en boeken die geschikt zijn voor de doelgroep. Lees meer over de Taalpunten en Makkelijk Lezen Pleinen in CODA.

Taalmaatjes gezocht

CODA-taalhuis zoekt taalmaatjes voor mensen die wekelijks een uurtje Nederlands willen oefenen. Wie heeft daar tijd voor en wil graag nieuwe inwoners van Apeldoorn helpen om hun weg in Nederland/het Nederlands te vinden? Graag aanmelden per mail: taalhuis@coda-apeldoorn.nl

Waarom is het Taalhuis zo belangrijk?

Naar schatting 12.000 mensen in de gemeente Apeldoorn hebben moeite met lezen en schrijven. In heel Nederland gaat het om 1,3 miljoen volwassenen tussen de 16 en 65 jaar. Niet kunnen lezen en schrijven is iets waar veel mensen zich voor schamen. Door hun taalachterstand kunnen zij niet volwaardig meedoen in de maatschappij. Zo hebben laaggeletterden grote moeite met zaken als het invullen van formulieren, het voorlezen van hun kinderen of het lezen van een recept. Met de toenemende digitalisering wordt dit probleem alleen maar groter. Een Taalhuis is voor laaggeletterden en vrijwilligers een herkenbare fysieke en laagdrempelige plek. Wie beter wil leren lezen en schrijven heeft behoefte aan een plek waar overzicht is van al het taalaanbod, waar advies wordt gegeven over een passende cursus en waar taallessen worden gegeven. Een Taalhuis is de plek, waar vraag en aanbod op het gebied van de Nederlandse taal bij elkaar komen.

Delen via:
Zoek in collecties