Hanna’s reis: historische bronnen

Het boek Hanna’s reis van Martine Letterie vertelt over de vijftienjarige Hanna die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Apeldoornsche Bosch terechtkomt. Het personage van Hanna is gebaseerd op Margaretha Swart, een meisje dat echt geleefd heeft. Lees meer over Hanna’s reis via www.hannasreis.nl.

Wat leer je precies?

Tijdens het lezen van het boek nemen de leerlingen kennis van de ontruiming van het Apeldoornsche Bosch in 1943. Een gebeurtenis die een enorme impact heeft gehad op de geschiedenis van Apeldoorn. Bij dit boek is educatief materiaal verkrijgbaar:

Lesdoos Hanna’s reis

In deze lesdoos zitten foto’s en brieven uit Margaretha’s korte leven, foto’s en documenten van het Apeldoornsche Bosch en bronnen over de Jodenvervolging in Nederland. Aan de hand van de bijgevoegde lesbrief onderzoeken leerlingen de historische bronnen.

Leenkoffer Hanna’s reis

Deze koffer bevat verschillende voorwerpen zoals familiefoto’s en brieven van Margaretha, documenten over het Apeldoornsche Bosch en een replica van een Jodenster. Met de bijbehorende digitale presentatie kan het thema Jodenvervolging worden uitgediept en wordt de bedoeling van de auteur toegelicht.

Rondleiding

Op 22 januari 2018 is het 75 jaar geleden dat inwoners en personeel van Het Apeldoornsche Bosch werden weggevoerd door de Nazi's. Daarom is er in 2018 de mogelijkheid om een wandeling onder leiding van een gids te maken op het terrein. In het gebouw zelf is er een kleine expositie te bekijken. U kunt uw groep aanmelden voor deze rondleiding bij educatie@coda-apeldoorn.nl.

Hanna's reis
Hanna's reis
Delen via:
Zoek in collecties