CODA ApeldoornEducatie Mediawijsheid

Mediawijsheid

Hoe zorgt u ervoor dat niet iedereen uw Facebookberichten ziet. Welke informatie wordt er naar Windows 10 verzonden en hoe leent u e-books van de Bibliotheek? Als aanvulling op het Social Media Café, behandelen we op dit deel van de CODA website verschillende veelgestelde vragen over online media. Heeft u een vraag die hier niet bij staat? Neem dan contact op met onze mediacoach.

Privacy-instellingen op Facebook

/

Wie kan er contact opnemen met mij?

Standaard kan iedereen contact opnemen met u. Van vrienden, tot vrienden van vrienden tot heel Facebook. Krijgt u geregeld berichten van oude bekenden of volstrekt onbekenden waar u niet op zit te wachten? Dan is het raadzaam uw instellingen aan te passen.

Mensen kunnen op Facebook zoeken op uw naam en email-adres. Door instellingen te wijzigen kunnen alleen vrienden en vrienden van vrienden u via deze gegevens vinden.

Zorg ervoor dat alleen vrienden en vrienden van vrienden u kunnen benaderen

  • Klik op het slotje rechtsboven, naast de wereldbol
  • Klik vervolgens op wie kan contact met me opnemen
  • Selecteer hier ‘vrienden van vrienden’ in plaats van ‘iedereen’

Dit artikel is gebaseerd op een artikel van de consumentenbond. Consumentenbond stelt zich niet aansprakelijk voor dit artikel. Heeft u vragen of opmerkingen neem dan contact op met onze mediacoach.

Hoe bepaal ik zelf met wie ik Facebookberichten deel?

Om zelf te kunnen bepalen met wie u bijvoorbeeld uw vakantiefoto's op Facebook deelt kunt u het beste eerst uw contacten in lijsten zetten. U kunt dan vervolgens aangeven welke lijst met contactpersonen uw Facebookbericht te zien krijgt.

Plaats uw contactpersonen in lijsten

  1. Klik eerst op de knop ‘Startpagina’ bovenin Facebook, naast de knop met uw naam erop. Zweef vervolgens met de muis boven 'Vrienden' helemaal links in het overzicht en klik dan op 'Meer'. Hierna kunt u bestaande lijsten beheren of kiezen voor een nieuwe lijst maken.
  2. Om een nieuwe lijst te maken klikt u bovenin op de knop 'lijst maken'. Vervolgens geeft u de lijst een naam, bijvoorbeeld familie. Daarna kunt u in het 'leden'-veld aangeven wie u toe wilt voegen aan de lijst.

Bepaal zelf met wie u berichten deelt

Nu u lijsten heeft aangemaakt voor diverse contacten gaat u aangeven met wie u wel of niet berichten wilt delen.

  1. Klik eerst op het slotje rechtsboven naast het wereldbolletje.
  2. Klik vervolgens op de knop onder 'Wie kan mijn toekomstige berichten zien'. Nu kunt u een van uw groepen selecteren.
  3. Staat de groep die u hebt aangemaakt hier niet bij? Klik dan op het tandwiel waar 'aangepast' bij staat en geef vervolgens in het invoerveld bij 'delen met' aan met wie u uw berichten wilt delen.
  4. Nu deelt u uw toekomstige berichten alleen met mensen uit de door u aangegeven groep.

Het gebruik van lijsten heeft nog een extra voordeel. Klikt u op één van de lijsten in het overzicht aan de linkerzijde onder 'vrienden', dan ziet u alleen nog de berichten van de personen in die lijst. Dat kan u veel tijd schelen.

Dit artikel is gebaseerd op een artikel van de consumentenbond. Consumentenbond stelt zich niet aansprakelijk voor dit artikel. Heeft u vragen of opmerkingen neem dan contact op met onze mediacoach.

Hoe zorg ik er voor dat andere geen berichten op mijn tijdlijn kunnen plaatsen?

Iedereen die zich registreert bij Facebook krijgt een eigen profiel. Op dit profiel komen alle berichten die u plaatst op de zogenoemde tijdlijn. Deze tijdlijn ziet u wanneer u op uw naam en profielfoto klikt in Facebook.

Berichten van anderen op uw tijdlijn

Andere mensen kunnen ook iets op uw tijdlijn plaatsen. Als u niks instelt dan kunnen berichten van anderen zonder uw goedkeuring op uw tijdlijn terecht komen. Daarom is het raadzaam tijdlijncontrole in te stellen.

Hoe kan het dat berichten van andere op mijn tijdlijn terecht komen?

Gebruikers kunnen uw naam ‘taggen’ zoals dat heet. Dan verschijnt het bericht dat zij plaatsen ook op uw tijdlijn. Om dit te voorkomen kunt u een tijdlijncontrole inschakelen. Dan ontvangt u elke keer dat iemand  u ‘tagt’ een melding en kunt u vervolgens besluiten of u het bericht wel of niet op uw tijdlijn wilt laten zien.

Hoe u de tijdlijncontrole inschakelt

  • Klik rechtsboven in uw scherm op het pijltje dat naar beneden wijs, naast de afbeelding van het slotje.
  • Klik vervolgens op ‘instellingen’
  • Klik daarna in de linkerkolom op ‘Tijdlijn en taggen’
  • Bovenaan staat: ‘Wie kan inhoud aan mijn tijdlijn toevoegen’, en daar direct achter staat ‘wie kan berichten plaatsen op je tijdlijn’. Precies daar klikt u op bewerken.
  • Kies vervolgens ‘Vrienden’ of ‘alleen ik’. In het laatste geval kunnen mensen geen berichten meer op uw tijdlijn plaatsen, tenzij u dit goed heeft gekeurd.
  • Achter ‘Berichten bekijken waarin je door vrienden bent getagd[…]’ klikt u ook op bewerken. Kies voor ingeschakeld. Nu kunt u alle berichten waarin u eerder bent ‘getagd’ toelaten of verwijderen.

Dit artikel is gebaseerd op een artikel van de consumentenbond. Consumentenbond stelt zich niet aansprakelijk voor dit artikel. Heeft u vragen of opmerkingen neem dan contact op met onze mediacoach.

Delen via:
Zoek in collecties