Tien jaar Sieraden met een Verhaal

Liesbet Bussche ontwerpt uniek sieraad voor CODA Museum

Voor het jaarlijkse evenement Sieraden met een Verhaal heeft CODA aan kunstenaar Liesbet Bussche gevraagd het sieraad te ontwerpen. Het evenement had dit jaar plaats op zaterdag 25 oktober en tijdens deze tiende editie presenteerde Bussche het door haar ontworpen halssieraad in CODA Museum. Bij dit ontwerp liet zij zich inspireren door Gerardus Mercator, de man die de wereld in kaart bracht door reizen te ondernemen vanachter zijn tekentafel. Het resultaat is een uniek sieraad dat opgenomen wordt in de sieradencollectie van CODA.

Sieraden met een Verhaal 2014

Gerard de Cremer werd in 1512 in het Oost-Vlaamse Rupelmonde geboren. Onder zijn Latijnse naam Gerardus Mercator werd hij bekend als de man die de wereld in kaart bracht door reizen te ondernemen vanachter zijn tekentafel. Hij was graveur, instrumentenmaker en cartograaf en wordt vooral geroemd als bedenker van de mercatorprojectie waarmee hij de bolvormige aarde terugbracht naar een plat vak zonder hoekvervorming.

Op Europæ descriptio, een wandkaart van Europa, lukte het Mercator voor het eerst de onderlinge posities van de Europese landen juist weer te geven door gebruik te maken van oude kaarten, verslagen van ontdekkingsreizigers en door rationeel te gokken. Zijn meesterwerk Nova et aucta orbis terræ descriptio ad usum navigantium emendate accommodata (Nieuwe en verbeterde weergave van de wereld, correct aangepast voor gebruik op zee) is een wereldkaart van 134 centimeter bij 212 centimeter, verdeeld over 21 bladen.

Ook vandaag kunnen we reizen en wegdromen vanachter een tafel: Met Google Maps bezoekt Liesbet Bussche steden als Ringtown, Perleberg en Diamond Springs en dwaalt zij door straten als Wedding Ring Road, Bracelet Drive en Rue du Collier. Met Mercator in haar achterhoofd ontwerpt zij haar eigen kaarten die een nieuwe wereld vol sieraden tonen. Haar Sieraad met een Verhaal wordt een tastbare verwijzing naar een fictief land waar je als bezoeker kunt schitteren.

Sieraden met een Verhaal 2014
Foto's: Gerard Oltmans
Sieraden met een Verhaal 2014
Sieraden met een Verhaal 2014

Liesbet Bussche

Liesbet Bussche (Antwerpen, 1980) is een Belgische kunstenaar en zij woont en werkt in Amsterdam. Ze studeerde Juweelontwerp & Edelsmeedkunst aan Sint Lucas Antwerpen en vervolgde haar opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie waar ze in 2009 afstudeerde aan de afdeling Edelsmeden. Haar werk gaat over sieraden waarin ze steeds de grenzen van dat medium opzoekt. Naast sieraadgerelateerde interventies in de openbare ruimte ontwikkelt haar onderzoek en werk zich in de richting van cross-over projecten met een nadruk op archetypes, fotografie en drukwerk. Daarnaast is ze als onderzoeker verbonden aan de afdeling Juweelontwerp & Edelsmeedkunst van Sint Lucas Antwerpen. (www.liesbetbussche.com).

Over Sieraden met een verhaal

Sieraden met een verhaal is een jaarlijks sieradenevenement dat aansluit bij de bijzondere aandacht die CODA Museum schenkt aan sieraden en sieraadontwerpen. CODA vraagt ieder jaar een jonge sieradenontwerper (jonger dan 35 jaar) voor dit evenement een sieraad te ontwerpen en te vervaardigen. Voorwaarden zijn daarbij dat het sieraad draagbaar moet zijn, geschikt is voor zowel mannen als vrouwen en een bijzondere betekenis in zich heeft.

CODA startte Sieraden met een verhaal in 2005 met het doel mensen te interesseren voor moderne sieraadontwerpen. De uitnodiging en opdracht voor een jonge en veelbelovende ontwerper zijn bedoeld als aanmoediging. De presentatie van het sieraad en het opnemen van dit sieraad in de collectie van CODA is bovendien een unieke kans voor een jonge ontwerper.

In de tentoonstelling Sieraden met een Verhaal zijn van 13 oktober tot en met 20 november de sieraden van alle eerdere edities in CODA Museum te bezichtigen. Deze tentoonstelling wordt vanaf 25 oktober aangevuld met het halssieraad van Liesbet Bussche.

Voorgaande edities

2013 Réka Fekete, halssieraad geïnspireerd door "Langgewagt"
2012 Nina Sajet, halssieraad "De Tandenfee"
2011 Mi-Ah Rödiger, halssieraad, geïnspireerd door "Sehnsucht"
2010 Ineke Heerkens, halssieraad, geïnspireerd door Charlotte Mutsaers
2009 Bas Bouman, halssieraad, geïnspireerd door "Iemand, die iedereen kan zijn"
2008 Contstanze Schreiber, halssieraad, geïnspireerd door Miranda July, filmregisseur en kunstenaar
2007 Francis Willemstijn, halssieraad, geïnspireerd door Willem van Oranje
2006 Gésine Hackenberg, halssieraad, geïnspireerd door haar grootmoeder
2005 Stephanie Jendis, halssieraad, geïnspireerd door Coco Chanel

2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
 
Zoek in collecties