CODA ApeldoornBibliotheekEuropees Informatiecentrum Studeren, stages, werken en reizen in de EU

Studeren, stages, werken en reizen in de EU

Werken, studeren of stagelopen in Europa?

Europass

Europass

Naar het buitenland gaan verbreedt je horizon, maar het kost ook tijd en energie om je hierop voor te bereiden. Om de stap kleiner te maken, vind je op www.europass.nl informatie over verschillende Europese bestemmingen.

Met de documenten van Europass, die in alle EU-landen worden geaccepteerd, kun je een persoonlijk portfolio opstellen waarmee je jouw vaardigheden en talenten kunt presenteren.

Erasmus+

Erasmus+

Erasmus+ is het Europese subsidieprogramma voor onderwijs, jeugd en sport. Erasmus+ biedt (subsidie)mogelijkheden voor jongeren en voor iedereen die met jongeren werkt.

Om de mobiliteit te vergroten, ook buiten Europa, stelt de Europese Commissie meer beurzen beschikbaar voor studenten, stagiairs, docenten en anderen. Een leengarantiestelsel moet het bovendien voor masterstudenten makkelijker maken om in het buitenland te studeren. Kijk voor meer informatie op
www.erasmusplus.nl.

Eurodesk

Eurodesk

Eurodesk is een Europees informatienetwerk voor jongeren tussen 15 en 25 jaar en voor mensen die met jongeren werken. Eurodesk is het startpunt naar informatie over school en studie, stages, uitwisselingen, vrijwilligerswerk en (vakantie)werk, wonen en reizen in Europa. Eurodesk geeft daarnaast informatie over subsidies voor Europese projecten en over jeugdbeleid in Europa.
www.go-europe.nl

Eures

Eures

Het beginsel van vrij verkeer van werknemers van de Europese Unie houdt in dat je in elke lidstaat van de EU mag werken, evenals in Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Zwitserland.
Via het Eures-portaal heb je toegang tot belangrijke informatie inclusief een zoekmachine voor het vinden van een baan. Eures heeft een netwerk van meer dan 800 adviseurs die klaarstaan om je te helpen.
ec.europa.eu/eures

Europese Jongeren Site

Europese Jongerensite

De Europese Jongerensite bevat informatie voor jongeren in alle Europese landen. Niet alleen over studeren en werken maar ook over gezondheid, klimaatverandering, reizen, cultuur en ontspanning.
www.europesejongerensite.nl

WilWeg

WilWeg

De site www.wilweg.nl laat je zien welke mogelijkheden er allemaal zijn om een tussenjaar of (een deel van) je studie of stage in het buitenland te doen. De WilWeg-checklist zet voor je op een rij wat je allemaal wanneer moet regelen.

Andere organisaties

Duizenden organisaties bieden bemiddeling en advies op het gebied van talenreizen en andere activiteiten voor jongeren. De kwaliteit van deze (commerciële) organisaties kunnen we niet garanderen. Check de sites grondig voordat je boekt. Een kleine selectie:

• Education First is een particuliere onderwijsinstelling die taalcursussen organiseert in veel Europese landen (www.ef.nl)
• Interlanguage Study Abroad is een bemiddelingsorganisatie voor jongeren met verschillende programma’s voor onder en boven de achttien jaar (www.interlanguage.nl)
• Vinea vakanties: met een reisleider ga je een taalcursus doen in het buitenland. In je vrije tijd kun je meedoen aan leuke activiteiten (www.vinea.nl)
• Abroad Internships biedt wereldwijde stages op maat. Deze organisatie richt zich vooral op studerenden in het WO of HBO (www.abroad-internships.nl)
• De Foundation for Sustainable Development biedt stages aan in ontwikkelingslanden (www.fsdinternational.org)
• Travel Active is actief op het gebied van culturele uitwisselingen. Met hun programma-aanbod stellen zij mensen van jong tot oud in staat een internationaal avontuur te beleven. (www.travelactive.nl/work-travel)

Reizen in Europa 2016-2017

Reizen in Europa

Europa: een continent met duizenden jaren geschiedenis, een rijk cultureel erfgoed en landschappen die tot de mooiste ter wereld worden gerekend. Er is nog zoveel te ontdekken!
Maar: kan ik overal een beroep doen op de gezondheidszorg? Mag ik mijn kat of hond meenemen op reis? Is mijn rijbewijs overal geldig?

Het antwoord op deze en veel andere praktische vragen over reizen in Europa vindt u in de folder Reizen in Europa 2016-17. Deze folder is gratis af te halen bij het Europees informatiepunt op de eerste verdieping van CODA Centrale Bibliotheek.

Delen via:
Zoek in collecties