CODA ApeldoornBibliotheekContact en informatie Over CODA Centrale Bibliotheek

Ontdek de nieuwe bibliotheek!

De eerste etage van CODA Centrale Bibliotheek is in 2015 volledig vernieuwd! In navolging van CODA Junior komen museum, archief en bibliotheek samen in CODA Centrale Bibliotheek. Naast een vernieuwde inrichting besteden vijf historische paviljoens aandacht aan de rijke geschiedenis van Apeldoorn en omgeving.

Apeldoorn in de Tweede wereldoorlog

De burgemeester maakt het op 10 mei 1940 bekend: Nederland is vanaf die datum officieel in oorlog. In januari 1943 worden alle patiënten en een deel van het personeel gedeporteerd uit de Joodse psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch. Zij vinden in vernietigingskamp Auschwitz de dood.

Het Duitse hoofdkwartier is vanaf september 1944 gevestigd In Apeldoorn. Als Operatie Market Garden op 17 september 1944 begint, wordt Arnhem en omgeving geëvacueerd. Van de evacués komen er zo’n 30.000 terecht in Apeldoorn. Dit is een aanzienlijke belasting voor de stad die aan het begin van de oorlog 70.000 inwoners telt. Er ontstaat dan ook al gauw een voedseltekort.

Apeldoorn rond 1900

Apeldoorn rond 1900

Rond 1900 komt Apeldoorn tot bloei. Door de goede verbindingswegen, goedkope grond, de koninklijke uitstraling van Paleis Het Loo en de groene omgeving heeft Apeldoorn een grote aantrekkingskracht op bedrijven en welgestelden. Deze laatsten laten in Apeldoorn en omgeving fraaie villa’s bouwen en tot op de dag van vandaag zijn wijken als De Parken en Berg en Bos prachtig, groene oases in de stad.

Vakantie op de Veluwe

Vakantie op de Veluwe

Op vakantie gaan was tussen 1900 en 1930 een privilege voorbehouden aan de elite. In de jaren vijftig en zestig verandert dat en wordt op vakantie gaan voor iedereen mogelijk. Het weelderige groen van de natuur, de paarse pracht van de uitgestrekte hei, rust en ruimte maken Apeldoorn tot een belangrijke toeristische trekpleister. De Veluwe vormt het grootste aaneengesloten bos- en natuurgebied van Nederland. Dorpen als Beekbergen, Hoenderloo en Loenen dragen bij aan de aantrekkingskracht. Naast de mooie omgeving zijn er allerlei bezienswaardigheden zoals de Julianatoren en de Echoput. Ook Paleis Het Loo draagt van oudsher bij aan de charme van Apeldoorn. De Apenheul was vanaf de opening in 1971 een groot succes. De vele hotels, pensions en kuuroorden onderschrijven de populariteit van de Apeldoorn en omgeving.

Bedrijvigheid in Apeldoorn

Bedrijvigheid in Apeldoorn

Apeldoorn is van oudsher een dorp met een agrarisch karakter en ambachtelijke traditie. Dat verandert vanaf de zestiende eeuw door de opkomst en groei van de papierindustrie. De Veluwe telt in 1740 een indrukwekkende 171 papiermolens. In de negentiende eeuw neemt het aantal papiermolens sterk af. Veel papiermolens worden dan omgebouwd tot wasserij. De Apeldoornse economie bloeit vanaf 1875 op. Goedkope grond, lage lonen en de centrale ligging maken Apeldoorn tot ideale locatie.

Atlas van Apeldoorn
Wenums landschap, foto: Anna Belleforte

Atlas van Apeldoorn: Wenum Wiesel

Van 1 april tot 8 oktober is op de eerste verdieping in CODA Centrale Bibliotheek een speciaal paviljoen ingericht dat een goed beeld van Wenum Wiesel geeft. Met natuurlijk informatie over de Wenumse Watermolen, de bedrijvigheid, de Oranjefeesten en tal van andere bezienswaardigheden. Lees meer over de Atlas van Apeldoorn.

EDIC Paviljoen

EDIC

Informatiepunt Europe Direct Apeldoorn CODA maakt sinds 2013 onderdeel uit van het Europe Direct Informatienetwerk (EDIC). Dit netwerk van informatiepunten verspreid over de Europese Unie biedt burgers informatie over de instellingen, wetgeving, het beleid en de programma's van de Europese Unie. EDIC Apeldoorn organiseert en ondersteunt jaarlijks diverse bijeenkomsten en debatten over Europese thema’s. Het informatiecentrum in CODA beschikt over een grote verscheidenheid gratis informatiemateriaal. Door de verbintenis met CODA Bibliotheek bevindt het informatiecentrum zich te midden van een mooie collectie boeken over de EU.

Delen via:
Zoek in collecties