Naar de natuur - schilders op de Veluwe

Pomphul door Gust. van de Wall Perné

Vanaf de opening van de spoorlijn tussen Utrecht en Arnhem in 1845 reisde een groeiend aantal schilders naar de Veluwe. Zij wilden de natuur, de rust en de ruimte van de Veluwe vastleggen.

Schilders waren, zeker in de negentiende eeuw, de belangrijkste leveranciers van ‘plaatjes’. Kranten en tijdschriften maakten in die tijd nog nauwelijks gebruik van fotografie en film bestond niet eens. Aanvankelijk streken de schilders vooral neer op de Veluwezoom bij Oosterbeek en Wolfheze. Later, na de opening van de spoorlijn Utrecht-Zwolle in 1863, gingen ze vaak ook naar Nunspeet en omgeving.

Fietsroute langs mystieke paden van Gust. van de Wall Perné

Schilder Gust. van de Wall Perné voelde zich aangetrokken tot de mystiek van het oude landschap. Hij had groot succes met zijn prachtig geïllustreerde ‘Veluwsche Sagen’. In 2011 was er in CODA Museum een tentoonstelling van het werk van Gust. van de Wall Perné te zien.

De Hunneschans

De meest prominente van alle vrijetijdsschilders die zich door de Veluwe lieten inspireren, was zonder twijfel Koningin Wilhelmina. Met haar schilderswagen, haar tekenleraar en het nodige personeel trok ze er op uit. Een van haar favoriete plekken was de Hunneschans.

D.J van der Ven over de Veluwe

De invloed van de schilders op de trek naar de Veluwe was in de twintigste eeuw nog altijd groot. Reisgidsenauteur D.J. van der Ven schreef in 1918 bijvoorbeeld: “Nunspeet… vindt zijn beste reclame in de vestiging van schilders en natuurvrienden”. Meer lezen van D.J. van der Ven? Reserveer één van zijn werken in onze bibliotheekcatalogus.

Gust. van de Wall Perné
Fietsroute Mystieke fietspaden
Delen via:
Zoek in collecties